Este vorba despre judecătorul Gabriel Chifan, de la Judecătoria Marghita, care a cerut mutarea fie la Curtea de Apel Cluj, fie la Curtea de Apel Oradea, în cadrul primei etape a sesiunii de transferuri a judecătorilor, organizată la nivel național în perioada octombrie – decembrie 2024, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Magistratul, care are grad profesional de curte de apel, a mai activat la instanța din Oradea între 2012 și 2015, înainte de a părăsi sistemul judecătoresc.
Mai precis, în februarie 2015, Secția pentru judecători a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Chifan pe motiv că acesta și-a luat concediu fără plată și a mers „în cadrul Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (probabil misiunea EULEX)”, ca judecător de pace. Potrivit Inspecției Judiciare, magistratul nu a solicitat „avizul Consiliul Superior al Magistraturii , înainte de participarea la procedura de selecţie pentru funcţia pe care o ocupă şi fără a solicita Secţiei pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii detaşarea pe această funcţie”.
Judecătorul Gabriel Chifan a atacat hotărârea CSM la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care, în octombrie 2015, i-a admis recursul și a înlocuit pedeapsa excluderii din magistratură cu cea a mutării disciplinare pe o perioadă de 6 luni la Curtea de Apel Suceava. Doar că magistratul a ales să demisioneze din funcție luna următoare, revenind în justiție în decembrie 2019, după ce a promovat concursul de admitere în magistratură. De atunci activează la Judecătoria Marghita.
Potrivit ebihoreanul.ro, Gabriel Chifan a absolvit Facultatea de Drept şi Școala masterală din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, și a activat ca stagiar la Judecătoria Sighetu Marmației (2006 – 2008). A fost numit apoi la Judecătoria Oradea, iar în 2011 s-a mutat la Tribunalul Bihor. În perioada cât a fost judecător la Curtea de Apel Oradea, a activat în cadrul Secţiei de contencios administrativ.
Un fost președinte de Tribunal a cerut transferul la Curtea de Apel Oradea
Postul disponibil la Curtea de Apel Oradea în cadrul sesiunii de transfer a judecătorilor din această toamnă este vizat și de Călin Traian Sabău, de la Tribunalul Bihor. Magistratul a terminat Dreptul la Oradea în 1998, iar în un an mai târziu a absolvit cursurile Institutului Național al Magistraturii. După un an de stagiatură în Oradea a fost numit la Judecătoria Timișoara. În 2001 s-a transferat la instanța similară din Oradea, iar din 2003 a activat la Tribunalul Bihor. A fost, pe rând, șef al Secției I civile, vicepreședinte și președinte al instanței, având și o scurtă perioadă, în 2006, când a fost delegat la conducerea Judecătoriei Salonta.
Cererile de transfer formulate de judecătorii Gabriel Chifan și Călin Traian Sabău vor fi analizate la finalul lunii noiembrie, de Secția pentru judecători a CSM.
7 procurori bihoreni au cerut transferul. Cel mai „dorit”: Parchetul Oradea
O sesiune similară de transferuri a fost organizată de Consiliul Superior al Magistraturii și pentru procurori, în intervalul octombrie – noiembrie. 7 procurori din Bihor vor să avanseze la unități superioare de parchet ori să vină în reședința de județ.
Patru dintre aceștia au cerut transferul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unde e disponibil un singur loc. Este vorba despre Ramona Cristina Filip (numită în aprilie 2024, pe un mandat de 3 ani, ca prim-procuror adjunct al Parchetului Bihor), Ciprian Marius Morar și Anca Mihaela Tiba Morar (ambii de la Parchetul județean) și prim-procurorul delegat al Parchetului Beiuș, Ioan Cosmin Pantea. Acesta din urmă a indicat ca a doua opțiune Parchetul local Oradea (unde sunt oferite, în total, 5 locuri), iar în a doua etapă a sesiunii de transfer – în care sunt oferite posturile ce ar putea rămâne libere ca urmare a transferurilor din prima etapă – a optat pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Un alt procuror de la Parchetul Beiuș, Claudia Văsuț, a cerut transferul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, acolo unde vor să ajungă și procuroarele Daiana Banc (Parchetul Aleșd) și Patricia Roxana Dreana (Parchetul Salonta).
Cele 5 locuri de la Parchetul Oradea sunt vizate și de cinci procurori de la unitățile de parchet din Hunedoara, Arad, Satu Mare, Dragomirești și din Sectorul 4 al Capitalei.
Cererile de transfer ale procurorilor vor fi analizate de CSM începând cu data de 19 noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!