Din ţinutul păduros al Roșiei, dintr-o zonă plină de cântec şi farmec tradiţional, a descins în oraşul de pe Crişul Repede, una dintre cele mai pline de har interprete de muzică populară – Bianca Diana Popa.
Tânăra, frumoasa şi foarte talentata artistă este elevă în clasa a X – a la Liceul de Arte din Oradea, unde sub bagheta vrăjită a profesoarei Aurica Bonţu, o adevărată descoperitoare, distilatoare şi şlefuitoare de talente, şi-a cultivat harul, devenind, în scurt timp, una dintre cele mai valoroase speranțe ale muzicii autentice bihorene.
Prezenţă scenică deosebită, mustind de naturaleţe şi şarm, aduce în fața publicului o voce cu un timbru plăcut şi melodii din spaţiul bihorean, mai vechi şi mai noi, dar autentice.
Cântecele capătă, în interpretarea ei, o notă originală, vitalistă și cuceritoare. Cultivând deopotrivă doina şi cântecul de joc, Bianca caută melodiile care o definesc, versurile pline de frumuseţe locală, acelea în care dorul, iubirea, natura şi viaţa reală a satului îşi dau mâna, configurând momente de trăire profundă şi veridică.
Are, parcă, câte ceva din regretata Florica Ungur şi din Florica Bradu, dar şi din Viorica Flintaşu şi Maria Sidea, un ceva care-o apropie, dar şi o desparte de aceste „monumente” ale cântecului autentic din Bihor, care-i eliberează fiinţa şi îi definesc personalitatea interpretativă.
Indiscutabil, în cadrul generaţiei ei, Bianca Popa ocupă un loc dominant şi, dacă va şti să-şi gestioneze cu înţelepciune talentul şi repertoriul dobândit, ea are şansa de a rămâne, multă vreme, în fruntea piramidei.
Premii
Talentul îi este confirmat de numeroasele premii obținute până în prezent, la diferite festivaluri și concursuri județene și naționale de muzică populară, dar și prin aparițiile la diferite televiziuni locale și naționale. Cel mai recent este Marele Premiu la Festivalul-Concurs „Mândru-i cântecu-n Bihor”, desfășurat zilele trecute la Filarmonica orădeană.
În cadrul acestei competiții județene, Bianca s-a bucurat de aprecierea juriului și a publicului pentru modul excepțional în care a pus în valoare nestematele melosului popular bihorean, autenticitatea reperetoriului și a costumului strămoșesc, calitățile interpretative de înaltă ținută artistică și păstrarea tezaurului folcloric românesc. Ea a dovedit, încă o dată, că la Liceul de Arte din Oradea și la catedra de Canto Popular a profesoarei Bonțu sunt îndeplinite toate obiectivele de performanță pentru obținerea unor rezultate deosebite în arta cântului autentic bihorean.
„Marele Premiu” obținut este o confirmare a muncii depuse de talentata elevă și de dascălul coordonator.
„Cu Popa Bianca Diana, generația tânără își adaugă nu numai o voce minunată, sensibilă, cu un colorit aparte și un timbru specific, dar și o prezență scenică încântătoare, prin dimensiunea interpretării ei, prin instinct, pregătire și prin năzuința redescoperirii ruralului și a originalului.
În plus, alături de colegele ei mai mari din clasa mea (de canto popular) Bianca este deja o certitudine a cântecului popular din Bihor. În 16 iunie, Bianca împlinește 16 ani. Aș dori să-i urez mulți și frumoși înainte și succes în tot ce face”, a spus prof. Aurica Bonțu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!