Unul dintre punctele forte ale expoziției de mașini vechi din parcarea de la Lotus Retail Park a fost un Lincoln, model similar cu cel în care a fost asasinat președintele american John Fitzgerald Kennedy. Gyuri Anderko, proprietarul automobilului, a precizat că automobilul este un vis de-al lui pe care l-a căutat patru ani.
[eadvert]
„Când l-am găsit, în trei zile l-am și adus acasă. Este un model prezidențial, model 1963, cu care se plimbau președinții americani. Într-un model similar a fost asasinat președintele JFK. Are motor de 7 litri pe benzină, servo, șase geamuri electrice, decapotabilă. Dotările sunt enorm de multe pentru anii ei. Consumul la pas este litrul și kilometrul. Are un rezervor de 160 de litri. Abia aștept să pornesc pe traseu”, ne-a declarat Gyuri Anderko.
Mașina este printre puținele modele decapotabile cu patru uși la care ușile se deschid invers. Adrian Farcaș, unul dintre bihorenii pasionați de mașini vechi a participat la expoziție cu un Peugeot 201 din 1929 și un Mustang din 1967, decapotabil.
„Este un Mustang rar ca și model, pentru că are mai multe elemente rare: prizele de aer, bancheta din față, schimbătorul de viteze manual. Din câte știu este primul Mustang decapotabil înmatriculat în județul Bihor”, ne-a declarat Adrian Farcaș.
La raliu a participat și un echipaj din București, care a câștigat ediția de anul trecut, cu un Trabant din 1981. „Anul acesta este prima ieșire. Ai mei au avut Trabant de când ne știm. Eu m-am născut cu Trabant. Mergeam cu el la mare și la munte și a rămas mașina de suflet”, ne-a precizat Ruxandra Enăceanu Tudoraș, care participă la raliu alături de soțul său, Eduard Tudoraș.
Din Timișoara, cu un BMW seria 5 din 1977, pe roți, a sosit la raliu Mirel Roșoga. Tânărul spune că a mai participat la astfel de evenimente la Satu Mare, la Oradea, și a făcut turul României cu mașina, care s-a comportat foarte bine.
De la expoziție nu puteau lipsi tradiționalele Dacii. Una dintre acestea, model din 1976, restaurată în 2008, îi aparține lui Doru Vaida, care este foarte mulțumit de mașină, participând la multe competiții similare.
„Evenimentul pe care îl organizăm este mai deosebit. Nu seamănă cu raliurile de viteză sau de regularitate. Este un raliu de plăcere, cu lume pe traseu, cu încurcături pentru participanți. Sunt participanți consecvenți din mai multe zone ale țării, cu mașini deosebite”, ne-a informat Liviu Lupea, unul dintre organizatorii evenimentului.
Mașini de mașini
Evenimentul de vineri, 17 iulie 2020, a atras zeci de curioși, iubitorii ai mașinilor de epocă în parcarea de la Lotus Retail Park. De aici s-a dat startul Raliului „Drumul Vinului 2020”. Dintre cele circa 40 de automobile vechi prezente în parcare, din Bihor, Timiș, Caraș Severin, Cluj și București, 30 au luat startul în prima zi a raliului. Evenimentul a fost organizat de Retromobil Club România – Filiala Bihor, în colaborare cu Discover Bihor, Primăriile Sălacea și Diosig.
Cei care au pierdut prima zi, mai pot vedea mașinile de epocă și sâmbătă, 18 iulie, între orele 8:30-14:00, tot în parcarea Lotus Retail Park.
Trimite articolul
XSingura persoana care nu a fost in stare sa parcheze normal,este proasta cu decapotabila rosie. Vaca la volan.
Deci a fost concurs cu deplasare la Diosig si Otomani.
Dupa startul de Sambata de la ora 9.00 , parcarea a ramas goala , nu a mai fost nimic de vazut……. o prezentare de program tampita …… cei care au venit nu au mai gasit nicio masina de epoca expusa.