„Bihorul plantează“ este un proiect organizat de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Ecolect, Direcția Silvică, Inspectoratul Școlar Județean și Uniunea Studenților din Universitatea Oradea. Autoritățile au decis că este nevoie de o nouă ediție, după ce, în primăvara acestui an, sute de voluntari au participat la plantarea celor 15.000 de puieți din localitatea Betfia.
„Dorința de participare a fost atât de mare încât am fost siliți să limităm numărul de participanți pentru fiecare instituție pentru că riscam să fim prea mulți. Văzând acest lucru, constatând nevoia de a proteja mediu înconjurător și de a avea o suprafață cât mai mare împădurită, dar și de a prilejui relația dintre om și natură, ne gândim să continuăm acest proiect în fiecare an, iar în această toamnă dorim să plantăm aproximativ 25.000 de puieți“, a declarat joi Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
Conform vicepreședintelui CJ Bihor, această campanie va avea loc inclusiv în campusul universitar din Oradea unde urmează să fie plantate, împreună cu studenții de la UO, mai multe specii care vor fi achiziționate de către Ecolect.
Și în această ediție, elevii vor avea ocazia să petreacă, în natură, timp de calitate alături de familiile lor, și, pe lângă faptul că vor planta un pom de care ne vom bucura cu toții peste câșiva ani, vor avea șansa să învețe cum să se comporte cu mediul înconjurător.
„Un obiectiv care pe mine mă interesează în mod deosebit se rerferă la relația celor care influențează dezvoltarea unui copil. Știm cu toții că această dezvoltare este influențată de familie, școală și societate. Este foarte importantă participarea părinților, pentru că, așa cum spunea, alături de școală și societate, familia joacă un rol extrem de important în dezvoltarea educației copilului. Atât în cazul acestor proiecte, cât și în cazul altor proiecte unde unul dintre obiective este aducerea laolaltă a celor trei entități, Inspectoratul Școlar Județean este prezent“, a declarat Horea Abrudan, inspectorul școlar general din județul Bihor.
Potrivit directorului de la Direcția Silvică Bihor, Teodor Suciu, toamna aceasta ar urma să fie acoperite cu mai multe specii de arbori 4,85 de hectare de teren.
„Avem patru perimetre la nivelul județului, care ar urma să fie împădurite. În zona Săcuieni, Apateu, Dealul Bitii și spre Vârtop vom plata mai multe specii de puieți, preponderent fiind salcâmul în zona de câmpie, molid și fag în zona de munte, iar lângă Oradea (zona Apateu), vom planta puieți de cer, gorun și frasin“, a declarat șeful Direcției Silvice Bihor care se așteaptă ca la eveniment să participe aproximativ 1.000 de voluntari. Prima acțiune va avea loc în data de 16 noiembrie când plantarea se va face la Săcuieni, în zona Valea lui Mihai și Apateu, iar în 23 noiembrie plantarea va avea loc în zona Dealului Bitii și Vârtop.
„Această activitate de plantare poate reprezenta pentru copii și un mod de a-și cultiva respectul pentru pădure și mediul înconjurător“, a adăugat Suciu.
La acest proiect pot lua parte toți copiii care doresc și care au primit acceptul părintelui. În situația în care nu vor fi destui participanți, autoritățile vor face apel către cetățeni, instituțiile publice și companiile private din județ să participe cu condiția ca aceștia să vină însoțiți de copii. Potrivit lui Mălan, transportul ar urma să fie asigurat.
„Ne gândim să îi implicăm pe cei din zona limitrofă fiecărui loc de plantare ca să nu îi plimbăm dintr-o parte în alta a județului. Transportul urmează să fie asigurat cu ajutorul primăriilor și să fie efectuat cu microbuzele școlare“, a adăugat vicepreședintele CJ Bihor.
Trimite articolul
XCare este necesarul de replantari si care este suprafata disponibila pentru infiintarea de noi suprafete impadurite in judetul Bihor?
Macar asa, ca sa ne facem o parere daca realizam ceva palpabil, sau este o picatura in ocean.
Au taiat toti copacii intre Nojorid si Les, si spre Salonta. De ce? Au taiat 30mii copaci in Oradea
Ce se mai știe de PADUREA DE 60 DE HECTARE cu parc de aventura din aval de oraș? Sau a fost doar praf în ochii orădenilor?
ce copaci vreti maaa ? dezvoltare inseamna betoane 🙂