Instituţiile bihorene, firmele private, dar şi cetăţenii simpli ar putea contribui la păstrarea mediului mai curat aruncând pet-urile în saci ecologici inventaţi chiar de un jandarm orădean.
Maiorul Dorin Crăciun de la Jandarmeria Oradea a luat atitudine vizavi de pet-urile aruncate peste tot în loc să fie reciclate şi a venit cu o idee practică şi ieftină.
Ideea de a inventa un „container” i-a venit dintr-o excursie la Călimăneşti unde a văzut râul Olt plin de pet-uri. Astfel în 2007, din bani proprii, a început realizarea unui sac care să poată fi folosit atât în instituţii publice cât şi la ţară sau la munte. Este un sac ecologic care are nişte mânere pentru a fi uşor de manevrat şi este ieftin de produs, aproximativ 40 de lei.
Cadouri de 1 iunie
„Este un - container – uşor de folosit şi destul de ieftin, care să poată fi folosit în toate instituţiile publice din ţară, din zonele rurale sau chiar la munte”, ne-a mărturisit Dorin Crăciun.Sistemul a fost implementat prima dată la Sediul Inspectoratului de Jandarmerie Bihor în 2008, unde angajaţii instituţiei aduc de acasă pet-uri şi hârtie pe care o depozitează în aceşti saci.
De la începutul anului până în acest moment s-au adunat aproximativ o tonă de pet-uri şi o tonă de hârtie care vor fi duse la reciclat iar din banii obţinuţi, cel mai probabil, vor fi cumpărate cadouri pentru copii de 1 Iunie.
Cine se simte…
Maiorul a pus un astfel de sac şi la blocul în care stă iar vecinii nu mai aruncă deşeurile reciclabile la gunoi ci în acest sac şi speră că acest sistem se va extinde şi la alţii. ,„În numai patru luni şi jumătate s-au strâns destule pet-uri numai la instituţia noastră. Dacă acest proiect s-ar extinde, gândiţi-vă ce puţine pet-uri ar mai ajunge în natură. Dacă am sta să facem un calcul estimativ, o tonă de pet-uri înseamnă circa 7000 de sticle”, a relatat purtătorul de cuvânt Ioan Bogdan.
El a amintit că jandarmii bihoreni au dorit să facă o campanie în cadrul proiectului Ţara lui Andrei. Dacă ar fi reuşit să obţină finanţare (5.000 euro), jandarmii ar fi cumpărat chiar ei pentru Oradea astfel de saci. În lipsă de finanţare, Jandarmeria Bihor nu poate iniţia un astfel de gest caritabil să împartă saci gratuit. Astfel că jandarmii speră ca cetăţenii să conştientizeze doar rolul fiecăruia în menţinerea unui mediu mai curat şi oricine doreşte poate apela la Sediul Inspectoratului de Jandarmerie de pe str. Universităţii pentru a afla informaţii de unde pot cumpăra astfel de saci ecologici. Cei care îşi vor achiziţiona astfel de saci vor trebui să se preocupe de transportul sacilor cu pet-uri (uşor de manipulat) la centrele de colectare.
P.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!