Agent de vânzări ulterior, bărbatul era și consumator de substanțe interzise și a fost cercetat alături de alți doi tineri orădeni – un IT-ist și un mecanic – pentru trafic de droguri. Pentru că nu aveau antecedente și și-au recunoscut faptele, toți trei au fost condamnați, vineri, de Tribunalul Bihor la închisoare cu suspendare.
[eadvert]
Astfel, pentru trafic de droguri de risc, Zoltan S. și un alt inculpat în dosar, Claudiu P., au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 3 ani. Ambilor li s-au interzis mai multe drepturi și au fost obligați să muncească timp de 120 de zile în folosul comunității la Primăria Oradea ori la Mănăstirea Sfintei Cruci. Instanța a dispus confiscarea de la cei doi a câte 1.400 de lei, bani proveniți din vânzarea de droguri.
Acuzat în plus de deținere de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu, Ionel M. a primit 2 ani și 3 luni de închisoare. Și în cazul lui s-a dispus suspendarea executării pedepsei, în paralel cu obligația de a presta muncă voluntară.
Primii doi trebuie să achite fiecare 4.400 de lei drept cheltuieli judiciare, în timp ce Ionel M. are de plătit 8.500 de lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Vânzări în Nufărul și în Rogerius
Anchetatorii au intrat pe fir în septembrie 2019, când au aflat că o grupare din care făcea parte și Claudiu P., de profesie mecanic, se ocupa cu vânzarea de cannabis. Informațiile arătau că bărbatul procura drogul cu preţul de 50-60 de lei/gram de la o persoană din cartierul Nufărul și, după ce păstra o parte pentru consumul propriu, îl vindea mai departe cu un adaos de 10 lei pe gram.
Tot pentru el, dar și pentru cunoscuți de-ai lui, tânărul ar fi luat de la diferite persoane din aceeași zonă diferite substanţe psihoactive, au aflat investigatorii.
În scenă au intrat polițiști sub acoperire și colaboratori autorizați, care au cumpărat de la Claudiu P. 24 de grame de cannabis, în valoare de 1.440 de lei. Cele șapte tranzacții au fost făcute între septembrie și noiembrie 2019, în cartierul Nufărul și în zona străzii Moldovei. În plus, cannabis a fost găsit și la percheziția făcută pe 14 ianuarie 2020, în locuința bărbatului acuzat de trafic de droguri.
În cadrul anchetei, în perioada octombrie – decembrie 2019, au fost făcute șase cumpărări autorizate de cannabis și de la Zoltan S. În total, puțin peste 20 de grame de drog, în valoare de 1.400 de lei. La descinderile de la jumătatea lunii ianuarie 2020, polițiștii și procurorii au găsit cannabis, dar și grindere (instrumente de măcinat plante) și o balanță în mașina orădeanului. Acesta a recunoscut acuzațiile și a precizat că, fiind consumator de cannabis și neavând la acel moment un loc de muncă, s-a hotărât să vândă acest drog, pentru a face rost de bani.
IT-ist cu droguri în casă
Percheziția făcută acasă la Ionel M. a dus la descoperirea mai multor cantități de droguri, atât cannabis, cât și substanțe mai puternice, de tipul MDMA sau al amfetaminei. Alături de acestea au mai fost găsite două râşniţe, un cântar de precizie și o agendă cu însemnări.
IT-ist de profesie, bărbatul a susținut că ar fi vândut cannabis unor persoane care îl vizitau sau cu care ținea legătura printr-o aplicație online, dar că drogurile de mare risc le ținea doar pentru consum propriu. El le-a spus anchetatorilor că o parte din cannabisul găsit la el în casă ar putea fi cânepă industrială, pe care a găsit-o pe un câmp, cu un an înainte.
Potrivit hotărârii Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust, toți cei trei inculpați ”au recunoscut comiterea faptelor pentru care sunt cercetaţi, au dat declaraţii sincere şi au regretat comiterea acestor infracţiuni”. Instanța a arătat că niciunul nu are antecendente penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!