Un tragic accident rutier, petrecut duminică, 11 iunie, a făcut ca un băiețel de numai 4 anișori să devină înger salvator de vieți la o vârstă atât de fragedă.
[eadvert]
Familia, sfâșiată de durere, a găsit puterea de a dărui altor părinți bucuria să-și vadă copiii trăind. Părinții copilașului au fost de acord ca acestuia să-i fie prelevate ficatul, rinichii și corneea.
Prelevarea s-a făcut în noaptea de 14 spre 15 iunie și a durat cinci ore (de la ora 2 până la ora 7).
Misiunea delicată de a fi alături de familie în acest moment deosebit de greu a fost iniţial pe umerii echipei ATI – dr. Simona Mîrț, medic primar ATI, dr. Pataki Ștefan, medic primar ATI, dr. Florian Tudorel Sabău, medic primar ATI, dr. Larisa Vărăsteanu, medic rezident ATI, dr. Sorin Haidu – medic oftalmolog, as. Szabo Emese, as. Gergely Otto, as. Andreea Nan și as.-șef ATI Petru Cotrău, alături de coordonatorul de transplant pe Bihor dr. Carmen Pantiș.
Efortul lor a fost preluat apoi de echipele de prelevare. Împreună au format o echipă care a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie repornite. Ficatul a fost prelevat de echipa Institutului Clinic Fundeni din București, condusă de dr. Vasile Lungu.
Echipa chirurgicală a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca – dr. Dan Pop și dr. Cătălin Popa, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor.
Datorită acestui îngeraș, trei copii aflați în suferință au primit șansa la viață. Potrivit dr. Carmen Pantiș toate intervențiile de transplant au fost realizate cu succes, evoluția pacienților fiind bună.
„S-au transplantat rinichii la doi copii (băieți) de 11 și de 17 ani la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca. La București, la Spitalul «Grigore Alexandrescu», o fetiță de 12 ani a fost transplantată și are o evoluție foarte bună. Mulțumim familiei zdrobite de durere pentru gestul ei de a salva trei copilași. Mulțumim tuturor echipelor medicale implicate pentru profesionalism. Transmitem din suflet sincere condoleanțe familiei și ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața deciziei de a salva alte vieți”, a declarat dr. Carmen Pantiș.
Aceasta este a doua prelevare pediatrică în Oradea, după ce, în urmă cu o săptămână, familia unui copilaș de 7 ani, intrat în moarte cerebrală după rănile suferite în accidentul de la Săldăbagiu de Munte, a decis să salveze viața a trei persoane.
Trimite articolul
XAstea sunt tragediile.nu că cine e Steaua sau că Dinamo e în b