La mijlocul săptămânii trecute s-au apucat iar luni, în zona staţiei de tramvai de la Podul Decebal, mai era doar o grămadă mare de moloz. Cu hărnicie vrednică de scopuri mai nobile, Primăria a pus la pământ clădirea care avea o faţadă spre bulevard şi accesul dinspre Piaţa Cazărmii nr.17, la pachet cu câteva garaje ale riveranilor.
Demolarea clădirii e iscă tensiuni între Primărie şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură(DJC). Lucian Silaghi, directorul DJC susţine că Primăria a acţionat ilegal emiţând autorizaţia de desfiinţare, dat fiind potenţialul de monument al construcţiei. Prin purtătorul de cuvânt, Primăria se disculpă, contestând valoarea arhitecturală a clădirii pe care-a făcut-o praf. Pe locul acesteia Primăria vrea să facă parcări de domiciliu, un spaţiu de joacă şi un parc.
Intenţii vechi şi noi
Conform directorului Silaghi, Primăria a demolat, acum, o clădire pe care, în urmă cu doar doi ani, era de acord să o clasifice ca monument. Acesta contestă legalitatea autorizaţiei de desfiinţare emise de Instituţia Arhietectului Şef punctând traseul nefiresc pe care s-a ajuns la acest document.
„Pe data de 8 ianuarie, anul acesta, Adminsitraţia Imobiliară Oradea a depus o documentaţie prin care solicita desfiinţarea imobilului din Piaţa Cazărmii 17. În prealabil a fost o discuţie la mine în birou cu adjuncta AIO, doamna Tunde Benyovski. Se punea problema în ce măsură au nevoie de acordul nostru pentru demolarea acestui imobil, prin prisma apartenenţei sale la Centrul Istoric Oradea. Nu face parte din acest ansamblu dar am spus atunci că vom merge pe teren să vedem dacă această clădire se află în zona de protecţie a ansamblului cazarma husarilor. Am mers pe teren şi am constatat că este la mai puţin de 100 de metri de ansambu (limita de 100 de metri e stabilită prin Legea 422 a monumentelor istorice n.r.). Fără să facem „farmacie”, am aplicat legea. Imobilul se află în zona de protecţie a Cazărmii deci era nevoie de acordul DJC”, zice Silaghi.
Documentaţia de demolare depusă de AIO a urmat procedura birocratică normală. A intrat în Comisia Zonală pentru Monumente şi a ieşit cu răspuns uşor nefavorabil pentru Primărie. „În studiul istoric de fundamentare a Planului Urbanistic General clădirea fugurează la clădiririle propuse pentru clasare ca monumente, la poziţia 13, în tabelul „clădiri cu valoare arhitecturală mare”. Propunerea a făcut-o nimeni altcineva decât Primăria. PUG-ul este în curs de definitivare, dar documentaţia respectivă poartă avizul Ministerului Culturii”, zice Lucian Silaghi. Sunt, deci, două raţiuni pentru care Primăria ar fi avut nevoie de avizul DJC.
„Noi le-am propus, în răspunsul nostru, să realizeze un studiu istorico-arhitectural care să justifice sau să infirme intenţia de desfiinţare”, arată directorul.
Un atare studiu putea fi realizat de unul dintre cei patru arhitecţi orădeni atestaţi să lucreze pe monumente – Pafka Ernest, Tamas Emodi, Cristian Puşcaş şi Anemari Szabo. Primăria are sau a avut contracte cu fiecare dintre aceştia, cu cel puţin doi dintre ei, relaţiile administraţiei locale sunt cordiale. Trebuia deci, ca unul dintre experţi să-şi asume faptul că imobilul respectiv nu are valoare istorică, pentru a se putea emite autorizaţia de desfiinţare.
De pe net
Dialogul instituţional se încheie în această etapă. Silaghi zice că a descoperit în mai, pe site-ul Primăriei. „Au ignorat adresa noastră şi apoi vedem că apare autorizaţia de desfiinţare a imobilului, emisă în martie”, zice Silaghi. Direcţia şi-a reiterat punctul de vedere printr-o nouă adresă trimisă Primăriei: „Imobilul din Piaţa Cazărmii 17 pentru care s-a acordat de Primăria Oradea autorizaţia de demolare se află în zona de protecţie a ansamblului Cazarma Husarilor, mai exact a clădirii manejului(…) Solicitarea de demolare intră în contradicţie cu intenţia declarată prin asumarea PUG, de protejare a clădirilor cu valoare arhitecturală. (…) autorizaţia de desfiinţare emisă în luna martie, este ilegală, neexistând avizul Direcţiei de Cultură Bihor. Vă solicităm să anulaţi autorizaţia emisă”.
Şi din stradă
„Din acel moment, în 11 mai, nu s-a mai întâmplat nimic. Asta până ieri (joia trecută n.r.) când, trecând pe acolo, văd circulaţie, poliţie. Când am văzut şi puţin moloz, mi-am dat seama ce se întâmplă”, ne-a declarat directorul Silagui. DJC a dispus oprirea demolării şi a trimis o adresă Primăriei prin care îşi reia punctul de vedere şi trage concluzia că „Municipiul Oradea a mai pierdut, astfel, încă o clădire cu valoare istorică, care conform noului PUG, urma să fie clasată”.
Neagă şi merg înainte
Deşi oprită de DJT, demolarea a fost reluată vineri de firma Constructorul Sălard, contractorul lucrării. Prin purtătoarea de cuvânt Anca Grama, Primăria transmite puntctul său de vedere. În opinia administraţiei locale, clădirea care figurează în lista „clădiri cu valoare arhitecturală mare, propuse pentru clasare, aflate în ZPC 10” la numărul 13, ca fiind parte din ansamblul cazărmii husarilor şi datând din secolul XIX, ajunsese un imobil degradat, insalubru, un cuib de oameni ai străzii. Reabilitarea ar fi constat mult şi nici nu şi-ar fi găsit un ocupant care să administreze profitabil imobilul.
„La noi nu figurează nicărieri, în documentaţiile Planului Urbanistic, ca fiind propus pentru protejare. Nu este prevăzut cu nicio valoare arhitecturală. Din cauza asta, pentru demolare, este suficientă autorizaţia de desfiinţare emisă de Istituţia Arhitectului Şef”, ne-a mai informat Anca Grama.
Eroare materială
În acest context, pare firească întrebarea „De ce s-a demarat procedura de avizare cu DJC?”. „A fost o eroare materială”, susţine Anca Grama. Adică, din greşeală, în certificatul de urbanism emis la cererea AIO, s-a bifat şi obţinerea acordului DJC. Conform purtătoarei de cuvânt, eroarea materială a fost îndreptată printr-o simplă adresă emisă de Instituiţia Arhitectului Şef, prin care se recunoaşte eroarea şi se retrage pretenţiile.
Directorul Administraţiei Imobiliare Oradea ne-a spus că pe locul fostei clădiri de secol XIX, cu vedere la Bulevardul Decebal, se vor amenaja parcări de domiciliu, un teren de joacă şi un spaţiu verde.
Citiți principiile noastre de moderare aici!