Trei note de zece au fost anul acesta la Bacalaureat în Sălaj, două la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău şi una la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleul Silvaniei. Singurul care a luat zece la colegiul din Simleul Silvaniei e bihoreanul Raul Pop. Tânărul vine dintr-o familie în care educația e pe primul plan. Aceasta dacă ne raportăm și la verișoarele sale care studiază la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, ele locuind în Şumal, comuna Marca, la granița Sălajului cu Bihorul, de acolo de unde e originar și Raul. Paula Gal, verișoara lui Raul, absolventă în acest an la CN Mihai Eminescu a obținut nota 10 la Informatică, domeniu pe care dorește să îl studieze, iar Cosmina, care va fi clasa a XI-a la același Colegiu a ajuns anul trecut, alături de Paula și alte două orădence, în semifinala internațională Technovation.
Raul spune că nu a fost impresionat de faptul că trebuie să facă naveta și că a avut opțiunea colegiului din Șimleul Silvaniei pentru că știa că sunt profesori care își respectă materiile.
„Deși eram nevoit să fac naveta, am căzut de comun acord cu părinții că ar fi mai benefic liceul din Șimleu. Auzisem că profesorii sunt bine pregătiți, deci nu îmi făceam probleme cu privire la calitatea predării. În plus, personal sunt de părere că școală se poate face oriunde atât timp când ești pasionat și implicat în ceea ce faci”, spune Raul.
Raul Pop a făcut performanță și la engleză, acolo unde, în clasa a IX-a, a reprezentat județul Sălaj la faza națională a olimpiadei. Raul locuieşte la Suplacul de Barcău și pentru a ajunge la școală a făcut naveta cu trenul. Raul se trezea în fiecare dimineaţă cu noaptea în cap pentru a ajunge în Gara CFR din Suplacul de Barcău. Tânărul a terminat clasa a XII-a cu media 9,64, însă a realizat că trebuie să aibă o medie cât mai mare la Bacalaureat, deoarece aceasta contează mult la admitere, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca unde vrea să urmeze studiile de licenţă.
„Inițial mă pregăteam doar din matematică, facultatea la care doresc să aplic având examenul de admitere din această materie. Odată cu pandemia însă, lucrurile s-au schimbat, bacul devenind metodă de admitere. Din acest motiv am fost nevoit să învăț mai mult la restul materiilor. În mare parte m-am descurcat de unul singur. Luasem meditații la matematica la începutul anului însă nu am avut posibilitatea de a le continua dată fiind situația cu pandemia. La fizică, am avut norocul de a avea un profesor excelent care și-a dat interesul și online, iar la română mi se pare că fiecare învață diferit astfel am preferat să învăț de unul singur”, ne-a explicat Raul Pop.
Munca individuală, dincolo de ceea ce predă profesorul la clasă e cheia succesului, consideră tânărul. Pregătirea constantă.
„Nu pot sa spun că am avut o rețetă exactă. Cel mai important este sa lucrezi constant și să nu neglijezi nicio materie. La matematică și fizică m-am pregătit în mare parte din subiecte de bac din anii trecuți șicu ajutorul testelor de antrenament de la minister. La română, am învățat din cărți și caiete. Doresc să aplic la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Cred că un domeniu tehnic mi s-ar potrivi mai mult”, ne-a spus Raul Pop.
În ceea ce privește pasiunile sale, tânărul spune că obișnuia să se dea cu placa, iar începusem vara trecută a început să învețe să cânte la chitară.
„Îmi place de asemenea să scriu despre tot felul de subiecte. În clasa a XII-a nu am prea avut timp de ele pentru că am preferat sa mă axez pe învățat”, a spus Raul Pop.
Cine sunt cei cinci zeciști bihoreni. Unul dintre ei va studia la Cambridge
Trimite articolul
XCam matur……dupa atata naveta…….