DJ 191 Marghita – Tăşnad a fost modernizat printr-un proiect al CJ Bihor, din fonduri europene. Executant: Selina SRL.
Bihorul are un drum nou, DJ 191 ce leagă Marghita de Tăşnad, odinioară un drum chel, după cum s-a exprimat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa. În general, investiţia realizată prin POR arată bine. Drumul realizat de firma Selina – 27,2 kilometri – a necesitat o serie de lucrări aşa-numite „de artă”, în jargonul constructorilor, necesare unui drum ce parcurge un peisaj deluros, în special în judeţul Bihor – ziduri de sprijin, poduri, podeţe, parapeţi de protecţie, canale de scurgere. Rămâne de văzut cum se va comporta în timp asfaltul aşternut de firma lui Beniamin Rus, cel ce accepta ieri faptul că drumul „nu este masă de biliard”, dar se declara mulţumit de lucrare. Potrivit preşedintelui Popa, lucrarea are doi ani garanţie.
Se remarcă şi faptul că, pe alocuri, carosabilul este extrem de murdar, ceea ce l-a determinat pe preşedintele CJ Bihor să convină cu constructorul Selina ca marcajul drumului, pe alocuri deja invizibil, să fie refăcut la primăvară. În judeţul Satu Mare, se observă, dar mai ales se simte faptul că asfaltul de pe câteva podeţe este supraînălţat, „hopul” simţindu-se în habitaclul maşinii. La fel ca şi gurile de canal din localităţile sătmărene. Drumul parcurge localităţile Marghita, Viişoara, Păgaia (BH), Cean şi Blaja (SM).
Este al doilea proiect pe care CJ Bihor îl finalizează în acest an, după modernizarea pistei Marţi s-a inaugurat drumul modernizat DJ 191 Marghita – Tăşnad, lung de 27,3 kilometri, ce leagă judeţele Bihor şi Satu Mare, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Drum care, înainte de acest proiect, era unul „de căruţă”. Autorităţile beneficiare ale proiectului au ţinut să marcheze momentul: Cornel Popa – preşedintele CJ Bihor, Adrian Ştef – preşedinte CJ Satu Mare, Zoltan Pocsaly – primarul de Marghita şi Vasile Mitraşcă – primarul de Tăşnad.
Pe patru benzi în Marghita
Consiliul Judeţean Bihor este beneficiar al lucrării în parteneriat cu celelate UAT-uri, fiind nevoit, ca şi în cazul proiectului de la Aeroport, să contracteze un credit-punte pentru a asigura cash-flow-ul necesar până la decontarea sumelor de către finanţatorul european. Valoarea estimată a investiţiei a fost de 85 de milioane de lei, contractul semnându-se cu firma lui Beniamin Rus – Selina, pentru 61,9 milioane de lei (TVA inclus), lucrările debutând efectiv în toamna anului trecut. Drumul are o lungime totală de 27,3 kilometri, din care 18,2 kilometri în judeţul Bihor. 2,15 kilometri sunt în municipiul Marghita şi 16,06 kilometri între Marghita şi limita cu judeţul Satu Mare. 9,1 km sunt în judeţul Satu Mare (2,2 în Tăşnad). În Marghita, drumul are patru benzi de circulaţie, în rest fiind realizat pe două benzi. Lățimea părții carosabile este între 6,5 m și 14 m (la patru benzi).
„Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să ne încadrăm în termenul de implementare”, a declarat Cornel Popa, la Marghita. Şeful CJ Bihor a făcut referire la greutăţile întâmpinate prin suprapunerea proiectului DJ 191 cu lucrările de apă şi canalizare realizate de o firmă în oraşul Tăşnad din Satu Mare. „Nu am nimic ce să imput UAT-urilor partenere în proiect, dar a fost acea problemă cu firma din Satu Mare, pe teritoriul Tăşnadului”, a dezvoltat Cornel Popa. Constructorul Beniamin Rus a făcut referire la aceeaşi problemă şi s-a declarat satisfăcut de calitatea lucrării, chiar dacă a admis că drumul „nu este masă de biliard”.
Selina şi CJ Bihor
Rus a mulţumit beneficiarului CJ Bihor pentru faptul că a decontat rapid lucrările, astfel încât firma sa nu a avut de aşteptat după bani. Din discursul său, Beniamin Rus a lăsat să se înţeleagă că firma Selina nu mai are puterea financiară din trecut, ca să poată duce în spate lucrări majore, fără decontări rapide. „Nu sunt proiecte perfecte şi nici execuţii (perfecte – n.red.)… Nu poate fi masă de biliard dacă nu mergi cu asfaltul până la capăt, dar eu sunt mulţumit de lucrare”, a spus Rus. Patronul Selina a ţinut să arată că, totuşi, firma sa este una serioasă, chiar dacă proiectul noului sediu de la Muzeul Ţării Crişului, unde executant a fost Selina, a fost, practic, abandonat. De aceea, a vrut să sublinieze, prin contrast, cum că Selina a lucrat bine cu administraţia Popa, spre deosebire de fostul şef al CJ, Radu Ţîrle şi că tot Selina este firma care a reabilitat Palatul Justiţiei din Oradea, fără să aibă probleme în implementarea proiectului.
Avantaj pentru nordul Bihorului
Dacă sătmărenii au subliniat importanţa drumului pentru legătura cu nordul Bihorului, din direcţia municipiului Satu Mare şi al Careiului, CJ Bihor vede, la fel, avantaje pentru transportul de persoane şi de mărfuri. „Pe vechea infrastructură nu se putea pune problema circulaţiei cu maşini de mare tonaj. Drumul vechi era chel. Au de câştigat comercianţii din zonă, există acum o scurtătură din direcţia Biharia spre judeţele Satu Mare şi Maramureş, astfel încât orice bihorean va putea să-şi scurte drumul spre aceste judeţe şi apoi spre Ucraina”, a precizat preşedintele CJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!