Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Toader Gabrieş Răsvan, directorul general al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
Pentru 48 mc de beton
În aceiaşi cauză au mai fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Stelian Vlăduţ Tulcan, acuzat de dare de mită, respectiv Argentina Carla Postolache, acuzată de complicitate la luare de mită.
În continuare, redăm starea de fapt reţinută de procurori în rechizitoriu:
În baza unei înţelegeri anterioare, Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul Argentinei Postolache, ar fi pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către Stelian Tulcan a contravalorii unei cantităţi de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461 lei.
Pentru acest «serviciu», în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, Toader Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele şi produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricaţie şi să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize, în cazul societăţii comerciale reprezentate de inculpatul Tulcan Stelian Vlăduţ, lucru care s-a şi întâmplat pe 22 mai 2012.
„Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduţ, prin intermediul firmei pe care acesta o reprezenta. Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către inculpatul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil, în zona localităţii Ghiroda, judeţul Timiş”, a mai comunicat joi DNA.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi/sau imobile aparţinând inculpatului Toader Gabriel Răsvan, până la concurenţa sumei de 14.461 lei, în vederea confiscării speciale.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi de sprijinul lucrătorilor din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Bănuit de evaziune
Reţinerea, luna trecută, a directorului de minister şi a celor doi oameni de afaceri a survenit într-un dosar în care, pe 6 mai, DNA informa că procurorii anticorupţie din Oradea cercetează indicii de evaziune fiscală prin importuri de produse petroliere, în perioada 2009 – 2011, cu un prejudiciu estimat la 13,5 milioane de lei. Astfel, pe 6 mai, procurorii DNA Oradea, sprijiniţi de DGA Bihor, IPJ Bihor şi SRI Arad, au efectuat trei percheziţii în localităţile Chişineu Criş şi Apateu, inclusiv la rafinăria şi hotelul administrat de Stelian Tulcan.
Astfel, Tulcan era suspectat că ar fi folosit facturi fictive pentru a eluda plata accizelor şi TVA. O parte din facturi au fost eliberate de firme implicate şi în reţeaua coordonată de patronul firmei orădene Oilserv Total srl, Vasile Boer, cercetat tot de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă fiscală de 14 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!