La unitatea de detenţie orădeană sunt acum „cazaţi” 548 de oameni şi angajaţii din comisia ce analizează periodic dosarele acestora au verificat documentaţiile penale în vederea stabilirii şi altor persoane încarcerate care ar putea beneficia de favorurile noului cod penal.
77 de dosare
Membrii comisiei de analiză a documentaţiilor penale au verificat 77 de cazuri şi au primit o cerere de la deţinutul sus menţionat.
76 de sesizări înaintate instanţelor judecătoreşti sunt încă analizate, cazul deţinutului eliberat fiind soluţionat chiar în prima zi de februarie.
Deţinutul avea o condamnare de zece luni pentru loviri și alte violențe, din care executase deja şapte şi îndeplinea condiţiile noului cod penal de punere în libertate, a informat Adina Bîrda, purtător de cuvânt la Penitenciarul Oradea. Astfel, bărbatul a scăpat de ultimele trei luni de detenţie, pe baza verdictului dat de instanţa judecătorească ce i-a analizat cazul.
La nivelul Poliţiei Bihor s-a format prin reorganizarea resurselor umane, un birou special, pentru supraveghere judiciară, a informat luni şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, chestorul de poliţie Liviu Popa. Cei şase poliţişti de la acest birou au sarcina de a veghea permanent arestaţii la domiciliu.
Persoanele aflate în arest la domiciliu nu au voie deloc să iasă din locuinţă timp de 30 de zile, până la demararea procesului pentru soluţionarea cazurilor lor.
Pe parcursul arestului la domiciliu persoanele în cauză vor purta anumite brăţări, care vor alerta Poliţia în cazul în care acestea părăsesc domiciliul.
Deocamdată Inspectoratul General al Poliţiei Române nu a trimis în Bihor brăţări pentru arestaţii la domiciliu, dar nici nu avem vreo persoană arestată la domiciliu, a informat chestorul Popa. Acesta apreciază noul cod penal ca fiind de bun augur, practica judiciară urmând să reliefeze aspecte care trebuie îmbunătăţite pentru aplicarea întocmai a noului cod penal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!