Marea citadelă a învăţământului românesc din urbea Beiuşului a găzduit zilele acestea o întâlnire de mare reverberaţie civică şi patriotică. Cu prilejul zilelor Centenarului Marii Uniri şi a împlinirii a 190 de ani de la întemeierea Liceului „Samuil Vulcan”, Primăria municipiului Beiuş în colaborare cu Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” şi cu asociaţia Astra clujeană a organizat o manifestare culturală având ca scop sărbătorirea unuia dintre inimoşii făuritori ai României Mari, sătmăreanul preot dr. Vasile Lucaciu, ales în 1906 deputat al cercului electoral Beiuş în parlamentul din Budapesta.
Punctul central al întâlniri l-a constituit lansarea volumului recent îngrijit şi completat de către Vasile Iuga de Sălişte, Corneliu Mezea, Dr. Vasile Lucaciu „Leul de la Siseşti” (1852-1922).Viaţa şi faptele lui. Cartea a fost scrisă şi tipărită în noiembrie 1936 la Satu Mare în editura „Presa Bună” şi a fost retipărită într-o ediţie nouă de către Vasile Iuga de Sălişte, animatorul Societăţii şi editurii „Dragoş Vodă”. Este a 80-lea titlu pe care acest inimos şi împătimit lucrător cultural îl oferă culturii şi istoriei naţionale într-un an memorabil ca acesta, când a pus la dispoziţia cititorilor alte două cărţi despre Vasile Lucaciu şi anume, Tiron Albani, Leul din Şiseşti, 1936 şi Augustin Iuga, Vasile Lucaciu. Acte, documente, procese, apărută în 1940.
Pentru prezentarea lucrării, Vasile Iuga a fost însoţit de doi reprezentanţi de seamă ai Astrei clujene, părintele profesor Ioan Bizău şi profesorul Mircea Popa, preşedintele Despărţământului Cluj al Astrei. Evenimentul a fost însoţit de o recuperare spirituală a moştenirii ştiinţifice a lui Corneliu Mezea, născut la Beiuş la 24/7 decembrie 1903 şi decedat la 12 august 1936, la Finiş lângă Beiuş, în urma unui accident. Corneliu Mezea şi-a făcut studiile liceale la Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuş (1918-1923), absolvind apoi secţia de Istorie-Geografie a Universităţii clujene în 1927, an din care a fost încadrat ca profesor de istorie la Liceul „Samuil Vulcan”.
Ulterior a mai funcţionat ca profesor la Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare. Ca fiu al Beiuşului a redactat mai multe lucrări, între care stă la loc de cinste cea intitulată Jertfa românilor din văile Beiuşului pentru întregirea neamului în anii 1918-1919, apărută la Beiuş, în 1935. Alte câteva lucrări au mai văzut lumina tiparului în reviste locale sau centrale, iar altele au rămas în manuscris, cum sunt cele despre Târgul de Fete de la Găina, despre Autohtonica românilor din Valea Beiuşului, despre Datul de la Călineasa sau monografia Beiuşului. Toate acestea au fost păstrate de către nepotul său, dl. Florin Miclăuş din Bucureşti, prezent şi dânsul la festivitate, care le-a pus la dispoziţia d-lui Vasile Iuga spre valorificare.
Mormântul profesorului Corneliu Mezea din Cimitirul din Deal de la Beiuş, acolo unde se află şi osemintele marilor martiri ai Beiuşului, Ciordaş şi Bolcaş, a fost identificat de Vasile Iuga, în luna aprilie a acestui an, şi restaurat cu sprijinul financiar al d-lui notar Iosif Tocoian.
La locul de veci al lui Corneliu Mezea a fost ţinut un parastas de aducere aminte slujit de către părintele profesor Ioan Bizău, însoţit de Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox actual al Beiuşului şi Iosif Slobodnic, preot greco-catolic, prilej cu care au fost depuse şi coroane de flori.
Cei prezenţi s-au deplasat apoi într-una din sălile Primăriei Beiuşului, unde primarul Petru Mlendea-Calus a făcut oficiile de gazdă, salutând prezenţa d-lui senator Corneliu Popa, vicepreşedintele Senatului României, a primarului comunei Roşia Florin Bonca, a profesorului Teodor Rif, fost director al liceului „Samuil Vulcan”, a directorului Muzeului din Beiuş Cristian Ţoţa, a directoarei Casei de Cultură din Beiuş prof. Anca Banda şi a notarului Iosif Tocoian, secretar la Asociaţiei Culturale „Lioara” Beiuş etc.
S-a subliniat de către vorbitori atât bogăţia de informaţii a autorului cărţii despre Vasile Lucaciu, cât şi munca devotată a editorului Vasile Iuga de Sălişte, remarcabilă prin efortul de scoatere la lumină a unor lucrări reprezentative din trecutul cultural maramureşean. Ceremonia de prezentare s-a încheiat cu cântarea de epocă „Doina lui Lucaciu”, interpretată de învăţătoarea Lucia Busuioc, reprezentanta asociaţiei de femei din Beiuş, înscriindu-se printre manifestările cele mai reuşite închinate Centenarului Marii Uniri.
Mircea POPA
Citiți principiile noastre de moderare aici!