Un cunoscut interpret de muzică de petrecere, despre care mare parte din presa centrală (Click, Cancan, Libertatea, Wowbiz, Antena 3, Spynews, EVZ, Digi24, România TV etc) relatează de luni de zile, pe larg, că ar fi suspect de cancer, a fost operat la Oradea. I s-a extirpat o tumoră de la gât, care însă pare benignă, examenul histopatologic efectuat postoperator urmând a fi decisiv în verdictul medical final.
S-a văzut în poză
Solistul din Târgovişte şi-a dat seama, în urmă cu circa jumătate de an, dintr-o fotografie. A văzut, se pare, într-un selfie, o umflătură la o zonă a gâtului. Şi-a făcut controalele de rigoare, la ORL, şi-a făcut ecografie, a încercat să se trateze la Bucureşti, dar acolo spune că medicii erau prea ocupaţi.
Cum concertele erau programate, solistul a căutat un medic bun şi o unitate medicală pe măsură, pentru ca riscurile unei potenţiale operaţii să fie reduse. De la un prieten a aflat că reuşite la astfel de operaţii delicate are dr. Teofil Lung, de la Cluj-Napoca, fostul şef al secţiei Chirurgie Orală şi Maxilo-facială de la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, medic primar chirurgie oro-maxilo-facială şi doctor în ştiinţe medicale. Acum aproape o lună s-a prezentat la medicul din Cluj-Napoca care i-a propus operaţie la Spitalul Pelican Oradea.
A scăpat bine
În 11 decembrie 2017 s-a internat aici, iar joi, 14 decembrie 2017, a fost supus unei intervenţii chirurgicale de parotidectomie superficială, cu conservarea nervului facial (excizându-se întreg lobul glandular ce conţinea tumora), de către echipa dr. Lung de la Spitalul Pelican Oradea: dr. Andrei Ţenţ (medic specialist chirurgie oro-maxilo-faciala şi doctor în ştiinţe medicale, de la Clinica din Cluj Napoca şi Spitalul Pelican Oradea), dr Pantor Mihail (chirurg oro-maxilo-facial) şi dr. Călina Tărău (medic primar anestezie terapie intensivă).
Potrivit informaţiilor de pe site-ul spitalului privat, „pacientul prezenta asimetrie facială secundară unei formaţiuni tumorale parotidiene (glanda salivară situată înaintea lobului urechii). În urma examinării clinice şi a unei ecografii efectuate în teritoriu s-a ridicat suspiciunea unei formaţiuni tumorale de natură benignă.
Intraoperator, formaţiunea tumorală a fost bine delimitată, cu aspect caracteristic de tumoră benignă (nu cancer) putându-se exciza în totalitate. Totuşi, diagnosticul final va fi stabilit numai la finalizarea examenului histopatologic la microscop (procedură ce durează două – trei săptămâni)”.
Operaţia a fost una delicată, spun medicii, fiindcă a presupus izolarea şi disecţia ramurilor nervului facial şi dacă acesta s-ar fi lezat, solistul ar fi riscat să rămână cu jumătate de faţă paralizată (hemipareză facială).
Operaţia ţine de chirurgia glandelor salivare (se mai practică doar în centrele medicale mari din ţară), glanda parotidă fiind cel mai frecvent afectată tumoral dintre toate glandele salivare.
Pe scenă, iar
Din fericire, medicii zic că majoritatea patologiei tumorale de acest fel este benignă, rata de recidivă fiind foarte scăzută.
Intervenţia chirurgicală a decurs fără probleme, iar sâmbătă, interpretul s-a şi externat.
De pe patul de spital, solistul a transmis fanilor că e în recuperare şi că va începe din nou să cânte curând.
Cine e Dan Gheorghe Ciotoi?
Dan Ciotoi şi-a început cariera muzicală în 1985 şi, împreună cu cei trei colegi ai săi din trupa Generic, cântă în toată ţara, dar şi în comunităţile de români din străinătate. Este din Târgovişte, spune că repertoriul său e de fapt muzică de petrecere, cântă peste tot în ţară şi în comunităţile de români de peste hotare.
Conform Wikipedia, “Generic a debutat ca formaţie de restaurant şi a avut un rol important în conturarea genului mai târziu numit manele. Repertoriul iniţial a cuprins preluări după muzica pop grecească, cărora li s-au adăugat noi seturi de versuri; ulterior au apărut şi compoziţii proprii. Formaţia a înregistrat primul album în 1987 (şi s-a vândut în 700.000 de exemplare), pe casetă audio.
Citiți principiile noastre de moderare aici!