Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos de-a lungul vremii a dat naştere la diverse tradiţii creştine cu elemente specifice fiecărei etnii şi confesiuni religioase.Sărbătorile de Craciun sunt minunate mai ales în satele unde se respectă tradiţiile străvechi. Şi la Vadu Crişului se respectă. Aici tradiţiile de Crăciun încă trăiesc şi bucură prin frumuseţea şi autenticitatea lor. În cadrul Sărbătorilor de iarnă, de Crăciun se leagă cele mai multe datini, aceasta este cea mai bogată perioadă a tradițiilor populare.
„Astfel, la Vad, în 24 decembrie, la prânz copiii pornesc cu Steaua, iar tinerii umblă cu Viflaimul- anul acesta 11 grupuri, atât români, cât şi maghiari- din casă în casă ca să vestească naşterea Domnului. Tinerii sunt organizaţi de obicei în cete de colindători, care umblă și interpretează din casă-n casă textele ceremoniale cu formule magice, purtând cu ei recuzite rituale, urând gazdei, în numele întregii colectivități sănătate, belșug în anul care vine.Obiceiul, textul corinzilor s-a transmis de la o generație la alta iar feciorii își împrospăteau repertoriul de colinde prin repetiții în timpul Postului Mic. Şi în Seara de Crăciun din acest an feciorii şi barbaţii au pornit şi ei la colindat, însotiţi de muzicanţi ca să invite locuitorii satului la bal. Desigur colidatorii nu uită să intre şi la biserici”, spune viceprimarul Ioan Hasas.
În prima zi de Crăciun, în 25 decembrie la Vadu Crişului a devenit deja tradiţie, de exact două decenii, ca gruouri de credincioşii aparţinând confesiunilor religioase existente în comună să susţină împreună un concert de colinde. Concertul tradiţional organizat de Primăria comunei s-a desfăşurat şi în acest an în centrul localităţii, lângă ieslea amenajată şi lângă troiţă ridicată în faţa eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, cum se întâmplă de obicei. La ieşirea din biserici, în jurul orei 12,30, cetăţenii din comuna, cu mic cu mare, în frunte cu preoţii şi predicatorii au umplut parcarea din faţa primăriei în aşteptarea evenimentului.
Într-o atmosferă de sărbătoare, pe o vreme de primăvară, salutul tradiţional „Cristos s-a Născut” a fost rostit de primarul Dorel Cosma. Un cor format din 300 de persoane aparţinând confesiunilor : baptistă, greco-catolică, reformată, penticostală şi ortodoxă, simbol al toleranţei şi bunei convieţuiri, a cântat „O, ce veste minunată”. Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea a 400 pachete cu dulciuri pentru copiii din comună prezenţi la manifestare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!