Poluarea la care e supus orașul, ca urmare a traficului, plus faptul că fiecărui beiușean îi revin acum doar 7 mp de spațiu verde, când Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 mp de spațiu verde/cap de locuitor, sunt argumente în favoarea proiectului. „Suprafața Beiușului este de 2.446.000 mp (24,46 kmp ), iar spațiile verzi, conform datelor existente, ocupă doar 73.469 mp, adică aproape 7 mp aferenți fiecărui locuitor, la o populație de 10.667 de persoane. În acest context, se impun urgent măsuri pentru creșterea acestor spații”, spune Emil Popa, consilier local USR PLUS Beiuș . Acesta a anunțat că, împreună cu colegul său de partid Sorin Briscan, a depus la secretariatul Primăriei Beiuș un nou proiect: „𝑷𝒍𝒂𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒄𝒐𝒑𝒂𝒄 𝒍𝒂 𝒏𝒂𝒔̦𝒕𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒇𝒊𝒆𝒄𝒂̆𝒓𝒖𝒊 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍 𝒊̂𝒏 𝑩𝒆𝒊𝒖𝒔̦ 𝒊̂𝒏 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝒂𝒎𝒆𝒏𝒂𝒋𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒆 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄 𝒔𝒂𝒖 𝒑𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒆𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝒃𝒆𝒏𝒆𝒇𝒊𝒄𝒊𝒂𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒂𝒇𝒍𝒂𝒕𝒂̆ 𝒑𝒆 𝒓𝒂𝒛𝒂 𝒕𝒆𝒓𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒄𝒊𝒑𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑩𝒆𝒊𝒖𝒔̦”
[eadvert]
Consilierul Emil Popa spune că un astfel de proiect e absolut necesar la Beiuș, deoarece, conform legislației (OUG 114/2007), spațiul verde minim pentru fiecare locuitor din localitățile din România trebuie să fie de minimum 26 mp, iar recomandările Organizației Mondiale a Sănătății menționează un minimum de 50 mp/cap de locuitor pentru a beneficia de un aer curat. „Suprafețele de spații verzi din localitățile de pe teritoriul României, inclusiv în Beiuș, sunt mult sub acest nivel, lucru care impune găsirea unor soluții pentru creșterea acestora și asigurarea calității aerului și a vieții prin protejarea mediului. Știm foarte bine că Beiușul a devenit extrem de poluat, atât datorită traficului tot mai intens, cât și pentru că încă se mai folosesc combustibili solizi. Totodată localitatea noastră se află în depresiune, motiv pentru care, de cele mai multe ori noxele rămân foarte jos, mirosul emanat simțindu-se în aer în cea mai mare parte a zilei. În combaterea acestui efect, mai mulți copaci ar fi de un real folos”, consideră consilierul USR.
Un simbol
Emil Popa vorbește și despre valoarea de simbol a unui astfel de gest, dar și despre valențele sale educaționale. „Plantarea unui copac la nașterea unui copil este și un simbol, mai ales că în tradiția românească se spune că ești împlinit dacă ai un copil, plantezi un copac și ai o casă. Copilul va ști că are propriul său arbore alături de care va crește împreună și pe care îl va putea îngriji, creând o legătură care îl va face peste timp să revină, să prețuiască și să susțină locul în care s-a născut. Proiectul are și un rol educativ, pentru că fiecare copil va învăța să prețuiască natura, copacii, viața. Va învăța cum să-i îngrijească și cât de importanți sunt pentru sănătatea fiecăruia dintre noi”. Consilierul nu a scăpat din vedere nici argumentele de ordin financiar. În opinia lui Emil Popa, la un simplu calcul, efortul bugetar presupus de o astfel de acțiune e unul cu totul neglijabil. Aceasta și fiindcă în Beiuș nu se nasc mai mult de 100 de copii pe an.
Trimite articolul
XMa ofer sa plantez eu doi daca si ramane in Beius si nu vine spre Oradea.
-
Copilul sau copacul?
-
Noah, va creste natalitatea in zona Beius – Stei – Vascau.
Aia planteaza pomi la fiecare nou nascut.
Cand copilul va avea 4-5 ani, tati sau mami il vor duce la plimbare prin parc si copilasul va rupe varful copacului.
Apoi va creste mare si tati cu mami isi vor folosi neamurile din Zona Folclorica ptr. a-i rezolva copilasului facultatea si ulterior un loc de munca sigur in Politie, Jandarmerie, in institutiile bugetare ale municipiului Oradea sau ceva post cald si bine platit prin firmele oamenilor de afaceri influenti.
Ca asa prospera zona aia de 50 de ani incoace
Fută mamă dă nu!
Vai da protală i mai sunteți. Și voi și inițiatori.Atat îi duce mintea.Ăstia doi o să schimbe lumea!
Propunem acest proiect și pt. Oradea.