„Admite cererea formulată de reclamantul Trifan Cristian-Gheorghe, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează Raportul de evaluare nr. 21598/G/II/10.07.2024, emis de instituţia pârâtă”, se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.
Conform informării ANI din 10 iulie 2024, Cristian Trifan a fost acuzat că, în perioada precedentului mandat de consilier local, „deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii C.L. din 26 martie 2021 privind însușirea Raportului de evaluare a 5 imobile situate în comuna Sânnicolau Român”.
Inspectorii de integritate au susținut că, după adoptarea hotărârii de Consiliu Local invocată, Cristian Trifan, în calitate de concesionar, ar fi încheiat cu comuna Sânnicolau Român, un contract prin care lua în chirie un teren extravilan situat în proprietatea privată a comunei. Era vorba despre o suprafață de 4.000 de metri pătrați, aflată pe malul unui canal pentru irigații. În perioada comunistă, terenul aparținuse unei companii de grăniceri, iar după 1990 a intrat în proprietatea localității.
ANI a considerat că în acest fel consilierul Trifan și-ar fi creat un folos, încălcând „prevederile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 (privind conflictul de interese și incompatibilitățile – n.red.), coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), alin. (2) și alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2019 (Codul Administrativ – n. red.)”.
Conform art. 228 din Codul Administrativ, „alesul local aflat în conflict de interese (…) are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine.”
Norma legală obligă consilierul local care se află în conflict de interese „să anunțe la începutul ședinței consiliului local (…) interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunț care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței”, urmarea fiind că nu are drept de vot la adoptarea hotărârii.
ANI avertiza că, dacă persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese „a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Cristian Trifan a candidat la alegerile locale din vară, din partea PSD, atât pentru funcția de primar al comunei Sânnicolau Român, cât și pentru cea de consilier local, fiind ales pentru aceasta din urmă. Într-o declarație dată în iulie pentru ebihoreanul.ro, el a explicat că atunci când a votat hotărârea de Consiliu Local nu știa că va participa la licitația pentru concesionarea terenului. Trifan a precizat că a închiriat suprafața pentru că dorea ca aceasta să poată fi folosită de toți localnicii, în timp ce fostul primar al localității ar fi vrut să fie luată de o persoană apropiată lui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!