Concertul special “Dansăm pentru un bandoneon” s-a susținut duminică seara, la Filarmoca Oradea, cu scopul de a se achiziționa un instrument la fel de special. Orchestra Tango din Cluj are nevoie urgentă de un bandoneon, cel cu care susține concerte având deja venerabila vârstă de 101 ani.
Instrument vechi și complex
Se spune că bandoneonul e un instrument muzical inventat prin 1846 de Heinrich Band, în Krefeld (Germania) și avea sonoritatea orgii din biserică, scopul inițial fiind acela de a înlocui orga, mult prea scumpă pe atunci și mai greu de transportat.
Originile instrumentului sunt legate apoi de Argentina și Uruguay și, pânăîn 1910, el a devenit instrumentul esențial în cele mai multe orchestre tradiționale, fiindîncorporat în muzica locală, inclusiv în tango. Deosebit de complex, majoritatea butoanelor de la bandoneon produc o notă diferită când intră/iese aerul din burduf, claviatura având practic 2 “straturi de note”.
Foarte scump
La recitalul anterior de la Sibiu, două piese ale bandoneonului s-a dezmembrat, iar muzicienii au reușit să îl mai lipească.
Un astfel de instrument costă mult (6000 euro) și, fiindcă e foarte special, se poate cumpăra pe bază de comandă, în Germania. Fabricarea lui durează doi ani. În primul an se usucă lemnul din care va fi lucrat instrumentul, apoi acesta e creat și sculptat, procesul de fabricație fiind migălos. Sonia Vass, campion la dans de societate clasic și latino și instructor la Academia Feeling Dance Oradea, cu calități vocale de excepție, a decis să susțină demersul colegilor de la Orchestra Tango din Cluj, împreună cu care colaborează de altfel susținând recitaluri la Brașov, Sibiu și Cluj.
Din concertele susținute până acum s-a strâns pe jumătate suma necesară achiziționării unui nou bandoneon. Duminică seara, la Oradea, suma adunată din banii de bilete și donații a fost în jur de 400 de euro, astfel încât mai e nevoie de ajutor pentru ca România să poată cumpăra un astfel de instrument nou.
Calitate de nivel înalt
Concertul caritabil a fost susținut așadar de Orchestra Tango Cluj, formată din doi violoniști, pian și bandoneonul în discuție, “ajutată“ vocal, în mod impecabil, de Sonia Vass. Notele instrumentale și vocale, extrem de clare și plăcute auzului și sufletului, transmise prin piese de tango argentinian autentic, au prins viață și cu ajutorul mai multor cupluri de dansatori de la clasa Soniei Vass de tango argentinian, din cadrul Academiei Feeling Dance Oradea.
De diferite vârste, dansatorii au demonstrat că fiecare om poate dansa și se poate simți foarte plăcut în ritm de tango. Răsplata a fost pe măsură, Sonia, Orchestra Tango Cluj și dansatorii de la Feeling Dance primind din plin ropote de aplauze. Un spectacol scurt, de circa o oră, dar extrem de concentrat în bun gust. Spectacol care, potrivit multor oameni din public, ar trebui repetat, fie tot pentru aceeași cauză, fie pur și simplu pentru eleganța unică pe care o emană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!