Întreg compartimentul „Spații verzi” din Primăria Salonta e ocupat cu supravegherea și întreținerea fostei halde de gunoi a orașului. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să aibă doar halde ecologice pentru depozitarea deşeurilor. În Bihor, acest fapt a presupus închiderea vechilor gropi de gunoi din Aleşd, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Beiuş, Ştei şi Salonta.
„Conform normelor UE, manipularea corespunzătoare a deșeurilor nu înseamnă doar colectarea selectivă sau schimbarea mărimii recipientelor. Trecerea pe noul sistem a început cu ani în urmă, când, conform hotărârii UE, s-au închis depozitele de deșeuri de la marginea localităților. Asta a fost și soarta haldei din Salonta, care în momentul respectiv mai avea autorizație de funcționare valabilă încă câțiva ani”, spune primarul Salontei Torok Laszlo.
Conform unei Hotărâri de Guvern din 2005, termenul limită de închidere şi ecologizare a expirat pentru toate oraşele bihorene în 2011, mai puţin pentru Salonta şi Valea lui Mihai.
[eadvert]
Vechiul depozit de deșeuri din Salonta a fost acoperit cu pământ, și până recent a fost supravegheat de către autoritățile județene, garantând faptul că nimeni nu va mai așeza gunoi în locul respectiv.
„La sfârșitul anului trecut, autoritățile județene ne-au predat terenul, împreună cu obligația supravegherii și întreținerii acestuia. Lucrările țin ocupată întreaga echipă a compartimentului «Spații verzi». Terenul nu poate fi accesat cu utilaje sau mașini mari, toate lucrările de întreținere trebuie efectuate manual. Iarba tăiată se adună, terenul se curăță manual, umiditatea din sol trebuie mereu eliminată dar este la fel de importantă și protecția zonei. Toate acestea reprezintă o nouă problemă pentru Primăria Salonta, căci toate costurile și forța de muncă trebuie suportată de noi”, spune primarul Salontei Torok Laszlo.
Depozitul trebuie monitorizat post închidere 30 de ani, adică până în august 2047.
Citiți principiile noastre de moderare aici!