Un fost comisar şef al Gărzii Financiare Bihor, în prezent consilier judeţean PNL, acuză că votarea bugetului Consiliul Judeţean Bihor pe anul 2018 s-a făcut cu încălcarea legii. Acest fapt a fost evidenţiat de sentinţa dată de Tribunalul Bihor la răspunsul reclamaţiei depuse de Călin Gal. Consilierul judeţean PNL, a prezentat joi, 20 decembrie 2018, în cadrul unei conferinţe de presă, sentinţa dată de Tribunalul Bihor legată de votul CJ Bihor asupra bugetului pe 2018. La conferinţă a mai participat Laviniu Domocoş, avocatul care a reprezentat PNL în această cauză.
„Demersul în instanţă a avut ca şi obiect suspendarea executării celor trei hotărâri: hotărârea iniţială privind adoptarea bugetului pe 2018 şi cele două hotărâri ale aceluiaşi CJ Bihor, privind rectificarea bugetului. Au fost avute în vedere anumite încălcări ale legii concertate în jurul ideii de interes personal, situaţie în care au fost identificaţi patru aleşi locali, care au votat acest buget. Textele de lege invocate vizează Legea administraţiei publice locale şi Legea privind statutul aleşilor locali, care reglemetează anumite situaţii în care aleşii locali ar trebui să se abţină de la vot şi de la dezbateri, respectiv să anunţe la începutul dezbaterilor eventuale situaţii de interes în care s-ar afla”, a precizat Laviniu Domocoş. Hotărârea este executorie şi este atacabilă cu apel în cinci zile de la comunicare.
Au încălcat legea
Călin Gal spune că decizia grupului PNL de a nu vota bugetul a fost corectă, fapt dovedit şi de hotărârea Tribunalului Bihor. „Procedura de vot şi votul efectiv este unul cu încălcarea legii. Deci, se vede foarte clar că decizia grupului PNL de a nu vota bugetul a fost corectă. Astăzi, după trei luni, de la momentul în care am depus contestaţia în contencios, a venit sentinţa Tribunalului, care confirmă că patru consilieri judeţeni au încălcat legea”, a declarat consilierul PNL.
Consilierul spune că nu a primit materialele cu bugetele defalcate şi nu a ştiut modul în care spre direcţiile subordonate CJ Bihor şi spre UAT-uri s-au dus sume, iar grupul PNL nu a avut acces la modul de calcul a acestor sume. De asemenea, în comisiile de specialitate nu s-a discutat niciodată modul în care a fost făcută execuţia bugetară. „Considerăm că conducerea CJ Bihor a dat dovadă de obtuzitate de la începutul mandatului, nu numai în acest caz”, conchide Călin Gal.
Aleşi acuzaţi
Unul dintre cei patru aleşi locali acuzaţi este Boda Gergely Zoltan, consilier judeţean care simultan are calitatea de şef birou al Direcţiei de Implementare şi Dezvoltare Proiecte (DIDP) şi care a participat la dezbateri şi a votat bugetul CJ Bihor, prin care s-a alocat suma de 2.010.300 de lei către DIDP.
Stela Babău, consilier judeţean, este, de asemenea, acuzată de Călin Gal. Stela Babău este şi director general al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoland Bihor, care a participat la dezbateri şi a votat bugetul CJ Bihor rectificat prin care se alocă cu titlul de cotizaţie suma de 3.000.000 de lei către ADI Ecoland.
Chirilă Florian – consilier judeţean şi director executiv al ADI Ecolect Bihor şi care a participat la dezbateri şi a votat bugetul rectificat, prin care CJ Bihor a alocat suma de 310.000 de lei către ADI Ecolect, este cel de-al treilea acuzat.
Cel de-al patrulea acuzat este Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor, care este şi preşedinte atât al ADI Ecoland şi ADI Ecolect, care a participat la dezbateri şi a votat rectificarea bugetară prin care s-au alocat bani celor două asociaţii.
[related-post post_id=”2165906″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!