Este vorba despre columbianul Ladino Daniel Stiven Salazar, de 27 de ani, care și-a ales domiciliul la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, și cetățeanul israelian Simon Shimon Selouk, în vârstă de 63 de ani, care locuiește în județul Ilfov. Odată cu punerea acestora sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din 31 martie, cei doi nu au voie să părăsească județele în care locuiesc ori să ia legătura cu ceilalți inculpați în dosar și cu martorii. În plus, sunt obligați ca pe toată perioadă cât se află sub imperiul acestei măsuri preventive să poarte dispozitive de supraveghere.
„Curtea apreciază că măsura controlului judiciar, prin obligaţiile stabilite în sarcina inculpaţilor, care implică inclusiv interzicerea de a lua legătura cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din cauză, este proporţională cu gravitatea acuzaţiei şi suficientă pentru realizarea scopului urmărit – buna desfăşurare a procedurilor şi prevenirea săvârşirii altor infracţiuni.
Totodată, Curtea apreciază că se impune a se stabili în sarcina inculpaţilor şi obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară că măsurile și obligațiile impuse în sarcina inculpaţilor pe durata controlului judiciar vor fi respectate”, a explicat completul de judecată decizia luată.
Conform deciziei definitive a instanței orădene, Salazar a fost arestat preventiv o durată de 2 ani, după care a stat în arest la domiciliu timp de aproximativ 8 luni, în timp ce Simon Selouk a petrecut aproape 2 ani după gratii și alte 9 luni a fost arestat la domiciliu.
Alți doi inculpați sub control judiciar. „Miță” a dispărut
Prin aceeași decizie, Curtea de Apel Oradea a menținut controlul judiciar în cazul altor doi inculpați: orădeanul Emilian Dorel Silaghi, zis „Sisi”, de 57 de ani, și columbianul Ospitia Orlando Marin, în vârstă de 63 de ani, cunoscut sub apelativul „Paco”. Această măsură preventivă a fost luată în noiembrie 2024, când cei doi au fost eliberați din arestul la domiciliu.
„Curtea constată că nu au apărut elemente de fapt și de drept noi care să fundamenteze opinia că temeiurile care au determinat luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia ar fi încetat sau că, eventual, s-ar fi modificat, ci dimpotrivă reține că acele temeiuri continuă să existe și în prezent”, se arată în încheierea instanței, consultată de Bihon.
Cel de-al cincilea inculpat în dosar, Mihai Araque Pallares, de 49 de ani, din Fetești, zis „Miță”, care fusese pus sub control judiciar începând cu octombrie 2024, a fost arestat în lipsă în luna februarie a acestui an, după ce a dispărut din locuința din județul Constanța.
Pedepse cu executare, aplicate de Tribunal
Așa cum Bihon a relatat,Mihai Pallares Araque, Emilian Silaghi, Simon Selouk, Daniel Salazar Ladino și Orlando Marin au fost acuzați că, în iunie 2022, au constituit un grup ce avea scopul de a extrage şi purifica cocaina care ar fi urmat să fie distribuită în România. Impregnat în cafea măcinată, drogul a fost adus din Columbia prin aeroportul din Budapesta și introdus în România prin punctul de frontieră Borș 2.
Ulterior, grupul a închiriat o cabană din satul Zece Hotare, unde au amenajat un laborator de extragere a cocainei și unde au descins, pe 10 iulie 2022, procurorii DIICOT și polițiștii antidrog.
O primă sentință a fost pronunțată de Tribunalul Bihor la începutul acestui an. Acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, dar și de pornografie infantilă, cetățeanul israelian Simon Shimon Selouk a primit o pedeapsă de 10 ani și 4 luni de detenție.
O condamnare la 10 ani de închisoare a fost aplicată lui Mihai Araque Pallares, pentru constituirea unui grup infracțional, trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc. Pentru aceleași acuzații au fost condamnați la câte 9 ani și 8 luni de închisoare cu executare Emilian Dorel Silaghi și Ospitia Orlando Marin, în timp ce Stiven Daniel Salazar Ladino a primit o pedeapsă de 6 ani, 7 luni și 10 zile.
Sentința a fost atacată de inculpați, astfel că procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!