În dimineaţăa aceasteizile, câinii de pază de la Priza de Apă Oradea au atras atenția angajaţtilor ABA Crişuri cum că ceva „alfel” înoată în apa din bazinul III. S-a dovedit a fi un castor care a reușit să se strecoare din râul Crişul Repede în incinta Prizei de Apă. Întrucât animalul părea speriat și dezorientat, s-a cerut ajutorul echipei ISU Crişana pentru a scoate castorul din bazinul decantor.
[eadvert]
Pentru că vizitatorul era un înotător priceput, angajaţii ABA Crişuri au golit bazinul astfel încât misiunea pompierilor să fie una eficientă. După aproximativ o jumătate de oră, castorul a fost eliberat în râul Crișul Repede, aval de barajul Prizei de Apă.
Acțiunea s-a desfășurat sub supravegherea reprezentantului de la Garda de Mediu Bihor.
Castorul european (Castor fiber), cunoscut la noi sub denumirea de breb, a dispărut din fauna României în 1824 și în 1865 din cea maghiară. Între anii 1998-2001, pe durata unor campanii de reintroducere a speciei în țară, au fost eliberați 91 de adulți și juvenili pe Mureș, Olt și Ialomița. În 2010, populația a ajuns la aproximativ 1.500 de exemplare. Brebul orădean, cel mai probabil, a venit în amonte pe Crișul Repede din râul Tisa, din Ungaria. Ca urmare a proiectelor de repopulare, numărul brebilor din țara vecină s-a estimat să fi ajuns în jur de 1.000 de indivizi. Exemplarele care ajung la maturitate sexuală migrează spre noi teritorii, unde-și pot întemeia propria familie. Găsind condiții prielnice – copaci cu esență moale (sălcii, plopi), adâncime potrivită, mal stabil pentru crearea unui adăpost, s-a stabilit aici.
Trimite articolul
XAșa mizerie e in apa de acolo?