Luna viitoare se vor împlini şase ani de activitate a Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni (BCC) Oradea, timp în care cetăţenii din judetul Bihor au accesat serviciile oferite gratuit. Biroul este un serviciu social înfiinţat de către fundaţia Ruhama în parteneriat cu Administraţia Socială Comunitară Oradea.
Circa 700 de oameni au apelat în acest an la serviciile BCC din cadrul Fundaţiei Ruhama. BCC a organizat în primele şase luni ale anului întâlniri cu oameni din diverse instituţii, printre care nouă cu un caracter informativ şi de consiliere la Penitenciar. Alte 17 întâlniri au avut loc la Centrele Multifuncţionale pentru Vârstnici, pe parcursul cărora 220 de oameni au participat la consiliere de grup iar alţi 102 au fost consiliaţi individual. Aceste informaţii au fost făcute publice de către Ana Ţurcaş, coordonator proiecte în cadrul BCC.
Propunere legislativă
196 de persoane au fost consiliate pe parcursul a 30 şedinţe de consiliere, organizate în colaborare cu Departamentul de Dezvoltare Comunitară în comunităţile defavorizate din judetul Bihor, spre exemplu, la Ţeţechea, Beznea şi Bratca.
Au avut loc şi patru întâlniri cetăţeneşti, una în Nufărul, alta în Velenţa şi două în Rogerius, la care au luat parte 115 persoane, cu scopul de identificare a nevoilor şi problemelor oamenilor şi transmiterea lor unor autorităţi cu putere de decizie. S-au derulat şi cinci dezbateri cetăţeneşti la care au fost invitaţi reprezentanţi ai adminsitraţiei locale. Tot în acest an au fost formulate şi nouă propuneri de modificări legislative, dintre care una pe cale de concretizare, privind scutirea de la plata impozitului pe venit la pensionari, solicitare aflată acum în dezbatere la Senatul României.
Autofinanţare
BCC va trece peste scurt timp exclusiv pe autofinanţare, întrucât proiectele câştigate de la înfiinţarea instituţiei, în urmă cu şase ani, prin fonduri europene pe programe Phare se apropie de final. Astfel, BCC se va baza de la sfârşitul lunii septembrie pe resursele proprii de finanţare ale fundaţiei de care aparţine – Ruhama. Serviciile adresate populaţiei rămân însă în continuare gratuite. Bihorenii pot apela la serviciile BCC, situat pe Bdul Gen. Magheru nr. 21, în fiecare luni şi miercuri între 11:00 şi 17:00, marţi, joi şi vineri între 8.00 şi 14:00 sau la telefon 0259 – 479.454.
De notat în această idee că Fundaţia Ruhama este interesată de proiectul Primăriei Oradea de a-şi căuta o fundaţie partener pentru furnizarea de servicii sociale.
Pilde concrete
Unul dintre beneficiarii serviciilor BCC, un bihorean, NP (79 ani), reclama în urmă cu ceva timp calcularea incorectă a pensiei şi faptul că nu a primit sporurile care i se cuveneau. A dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii, şi, ca urmare a îndrumărilor şi informaţiilor primite de la BCC, a câştigat, primind retroactiv o sumă semnificativă de bani, alături de pensia recalculată, de data aceasta corect.
O altă bihoreancă S.A. (45 ani), deşi cu certificat de handicap a plătit ani la rând impozit pe proprietăţi neştiind că ar fi putut beneficia de scutire de la achitarea acestuia. Ca urmare a solicitării făcute la BCC, a cerut acordarea acestei facilităţi, reintrând în normal.
O altă femeie P.I. (37 ani), s-a adresat BCC, după ce a fost concediată fără să primească timp de patru luni drepturile salariale cuvenite şi s-a decis să acţioneze firma în instanţă. Prin intermediul BCC a aflat că cererea de chemare în judecată în cazul conflictelor de muncă este scutită de taxa de timbru şi că litigiul se judectă în regim de urgenţă, cu acordarea unor termene foarte scurte (din 15 în 15 zile). De asemenea, pentru că a fost concediată pe baza articolului 65 din Codul Muncii, are dreptul la cel puţin un salariu compensatoriu, pe lângă drepturile salariale la zi. Cazul este încă pe rolul instanţei.
O altă persoană M.M. (40 ani) s-a adresat BCC pentru a rezolva o problemă familială cu care se confrunta de ani de zile: se temea că mama acesteia, bolnavă psihic, ar fi putut oricând semna un act de înstrăinare a imobilului în favoarea unui speculant. I s-a oferit alternativa punerii sub interdicţie a mamei şi numirii unui tutore, orice act juridic semnat de o persoană sub interdicţie fiind nul.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!