El s-a încăpățânat și a refuzat timp de trei luni să respecte obligațiile stabilite de instanță și să se întâlnească cu consilierii de probațiune. Le-a transmis acestora ba că a întârziat trenul, ba că plouă afară, ba că nu recunoaște fapta pentru care a fost condamnat.
[eadvert]
Mai mult, le-a transmis consilierilor să nu mai vină pe la el „pentru că am armă”. În această situație, Serviciul de Probațiune a sesizat Judecătoria Marghita care a decis, pe 4 ianuarie, ca pedeapsa suspendată inițial să fie executată în penitenciar de bărbatul încăpățânat.
Acesta din urmă are posibilitatea să conteste sentința în trei zile de la comunicare.
Condamnat cu suspendare pentru infracțiuni rutiere
În urmă cu doi ani, în ianuarie 2022, Mihaly S. era condamnat la 9 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani, pentru că a refuzat să-i fie recoltat sânge pentru stabilirea alcoolemiei și a condus având permisul suspendat. Instanța i-a impus mai multe obligații, printre care să muncească 60 de zile în folosul comunității și să se întâlnească cu consilierii de probațiune pentru a urma un program de reintegrare socială axat pe dependența de alcool sau alte adicții.
Doar că specialiștii Serviciului de Probațiune au fost pur și simplu ignorați de condamnat, care a refuzat să se întâlnească cu ei, invocând diferite motive.
Consilierii de probațiune i-au trimis prima convocare imediat ce au primit sentința definitivă de condamnare, la începutul lunii februarie 2022. Într-o procedură specifică perioadei de pandemie, i-au fost solicitate numărul de telefon și diferite informații, dar, deși a semnat de primire, Mihaly S. nu s-a obosit să răspundă. A făcut-o însă când solicitarea a ajuns prin intermediul Poliției, dar și atunci a trimis prin poștă câteva informații, fără a lua legătura cu Serviciul de Probațiune.
„Să nu mai veniți la mine pentru că am o armă”
La un moment dat, consilierul care se ocupa de caz a reușit să ia legătura cu mama bărbatului, care le-a spus că fiul său nu are telefon și că, fiind dependent de alcool, o amenință cu moartea și este violent. Din aceste motive, nu l-a lăsat să locuiască în aceeași casă cu ea, iar polițiștii l-au amendat de mai multe ori.
Prin intermediul mamei sale, bărbatul a fost contactat de câteva ori de specialiștii de la Probațiune, dar a refuzat de fiecare dată să se întâlnească cu aceștia. A invocat diferite motive: că plouă afară, că a avut trenul întârziere, că nu are permis ca să ajungă la Oradea ori că „nu o să meargă el la închisoare pentru patru beri”, cu referire la fapta pentru care a fost condamnat anterior.
Mai mult, într-una din discuții l-a jignit pe consilierul de probațiune, pe care l-a făcut „securist”, „comunist” și „nesimțit”. În plus, când funcționarul a mers el acasă, Mihaly S. s-a plictisit după câteva minute și a plecat într-o altă cameră, refuzând discuția. Ulterior, când i s-a atras atenția asupra consecințelor nerespectării sentinței penale, individul i-a transmis consilierului „să nu mai veniți la mine pentru că am o armă”.
Nici polițiștii care i-au transmis convocările la Probațiune nu au scăpat de furia bărbatului, care le-a cerut să-l lase în pace și să-i dea permisul înapoi.
Rea-credință și lipsa unui minim efort de a se prezenta la Probațiune
După mai bine de trei luni de încercări, consilierii de Probațiune au ajuns la concluzia că nu se pot înțelege cu Mihaly S., astfel că au sesizat Judecătoria Marghita pentru a revoca suspendarea executării condamnării.
Chiar dacă avocatul bărbatului a invocat faptul că acesta nu avea bani, judecătorul de caz a observat reaua-credință a condamnatului, care „nu a făcut dovada efectuării unui minim de efort pentru a se prezenta la Serviciul de Probațiune Bihor, nici măcar la una dintre numeroasele întrevederi stabilite de către consilierul de probațiune, care a dat dovadă de perseverență și disponibilitate pentru a stabili întrevederile astfel încât intimatul să se poată prezenta în funcție de programul și necesitățile sale.”
Drept urmare, instanța a decis ca Mihaly S. să execute în regim de detenție pedeapsa de 9 luni și 10 zile de închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!