Oradea este iar pe buzele tuturor expertilor de transplant din tara si in gandul a multor oameni ce figureaza pe listele lungi de transplant, in speranta ca vor apuca sa primeasca un organ salvator inainte sa fie prea tarziu. Sâmbătă, 1 februarie, a sasea interventie chirurgicala de prelevare de organe de la Oradea s-a derulat cu suportul unor impresionante forte interventionale. Totul, dupa ce un tanar de 40 de ani din Bihor a intrat, in pofida eforturilor depuse de medicii de la Spitalul Judetean de a-l salva, in moarte cerebrala. Rudele, cu o puternica dragoste si altruism, au reusit sa isi surovoleze durerea nemarginita si au acceptat donarea de organe si tesuturi, mai exact: cord, ficat, rinichi si cornee.
Meritul este apoi al echipei medicale a Spitalului Judetean Oradea (condusa de coordonatul judetean pe transplant in Bihor, dr. Carmen Pantiş): dr. Ștefania Sije, dr. Yvonne Pop, dr. Ovidiu Pop, as. Aurelia Cheregi, dr. Ryan Bhageerutty) si al echipelor specializate de prelevare de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu-Mureş (dr. Radu Bălău, dr. Claudiu Ghiragosian, dr. Al Hussein Hussam, as. Simona Olar), Institutul Clinic Fundeni (dr. Genady Vatachki, dr. Gheorghe Potlog, as. Cezar Ioniţă ) şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (dr. Dan Pop, dr. Andrei Tomuta).
Impresionata mobilizare a fost marcata de expertii de la Agentia Nationala de Transplant Bucuresti, dar nu pentru publicitate gratuita, ci pentru a se intelege atat iubirea unor oameni dovedita in cel mai tragic moment al vietii lor, nevoia de maxima urgenta a bolnavilor a caror viata atarna de posibilitatea de a beneficia de transplant, cat si a eforturilor uriase, de munca pe secunda, a expertilor in transplant, stiindu-se faptul ca sunt o multime de rigori si proceduri absolut stricte pentru prelevarea de organe, conservarea lor, transportul care trebuie sa fie in conditii stricte si foarte rapid, iar apoi operatia de transplant ca atare.
Aceasta este, asadar, a sasea prelevare de organe din acest an de la Oradea si, debutul de an, a numarat, in salvarea de vieti omenesti pe teritoriul Romaniei realizarea in prima luna din 2020 a 4 transplanturi de cord, 11 de ficat, 24 de rinichi şi unul de plămâni.
“Mulţumim cu respect şi recunoştinţă tuturor familiilor donatorilor, tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă, precum şi conducerilor unităţilor sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant”, au transmis expertii de la ANT, pe pagina lor de facebook.
Pacientul in moarte cerebrala, cu hipertensiune
Barbatul de 40 de ani, profesor, din judet, era hipertensiv. În 23 ianuarie, el a fost internat la Spitalul Judetean Oradea, dar starea de sanatate i s-a agravat.Medicii de la Oradea au încercat imposibilul să îl salveze. În zadar. El a intrat miercuri în moarte cerebrală, diagnostic confirmat joi după toate analizele şi protocoalele de rigoare în astfel de cazuri. Mama lui, cu o nețărmurită dragoste de oameni, şi-a dat vineri acordul ca prin fiul ei (pentru care nu mai exista nicio şansă) să fie salvați 6 oameni.
Intervenția de prelevare de organe a început sâmbătă la ora 5:30, la Spitalul Județean, iar cordul a fost trimis la Târgu-Mureş cu elicopter, care a decolat de pe heliportul Spitalului Județean Oradea. S-a câştigat astfel timp pentru ca inima bihoreanului să ajungă urgent în clinica de la Târgu-Mureş unde un pacient compatibil a şi fost pregătit pentru transplant
Trimite articolul
X“internat la Spitalul Judetean Oradea, dar starea de sanatate i s-a agravat”
E cel putin interesant faptul ca tot la Oradea se intampla. Oare cine se ocupa de organe ?
-
Si mai interesant este faptul ca in Oradea locuiesc OAMENI.
Nu i-ati intalnit niciodata?
Eu, da!
Acesta este adevarul trist al zilelor noastre: elicopterul ¨zboar㨠doar pentru prelevarea de organe, un copil, un bolnav, trebuie sa aștepte ambulanta si câte 35-45 minute în Oradea, asta dacă reușești sa o convingi pe ¨dispecera¨ de la celalalt capăt al liniei telefonice.
-
Multe lucruri si fapte sunt triste in zilele noastre, insa am sa va relatez ce mi s-a intamplat nu cu foarte mult timp in urma. Ma aflam la cimitirul minicipal Rulikowsky si unei femei in varsta i s-a facut rau si a lesinat si nu prea dadea semne de revenire. Am apelat 112 si ce sa vezi in aproximativ 10 minute masina ambulantei era la capatul randului in cimitir. Nu am facut altceva numai i-am spus persoanei de la celalalt capat al “firului” exact ce s-a intamplat si toate amanuntele cerute. Din fericire totul s-a terminat cu bine.
Vreau sa transmit familiei indurerate, mamei, putere si recunostinta si sincere condoleante. Fiul doamnei, prin profesionalismul intregului corp medical, a dat o sansa la viata altor 6 persoane.-
Anonimule, puți a “corp medical” de la distanta. Din păcate eu și multi alții pe care ii cunosc nu au avut șansa sa le vina salvarea în 10 min. Pot relata si eu aici multe cazuri, dar întotdeauna ma gandesc la mama mea, pe care nu au vrut sa o preia cei de la salvare, soferul (nu stiu ce pregatire avea) mi-a reprosat ca de ce nu avem noi grija de ea – ca el asa face cu familia lui) iar “corpul medical” cu o fata buhăita de alcool – prospat trezita din somn, după ce am mai sunat o data la 112 și a fost nevoita sa preia pacientul a tot insistat și pe lângă medicul de la Județean și pe lângă doctorița de la spital sa nu o interneze în final aceștia nu au băgat-o în seama pe proasta, mama a fost internata pentru 3 săptămâni – deci nu a avut o boala închipuita și s-a mai pus pe picioare. Da, exista profesioniști, exista medici care își fac datoria dar nu printre loazele de la ambulanta.
-
Daca tot asa v-ati exprimat si celor de la 112, nu prea ma mira ca s-au comportat asa cu dvs. Poate mai putina incisivitate verbala nu v-ar strica, da democratia afara din dvs. si sigur privatizarea serviciilor medicale de urgenta v-ar fi de folos.
-
10 minute e enooooorm. ambulanta e pe sucevei la 2 min.
-
-
-
Oare hipertensiunea de la ce o avea?
In general, când vorbim de tensiune, ne gandim automat la inima.
Inteleg insa ca aceasta este unul din organele donate.
Deci?
E doar o simpla curiozitate.
Nu astept vreun raspuns.
iara o convins pantis pa unu cu urticarii :)))