Pasiunea pentru bucătărie nu cunoaște limite, iar Claudiu Rad a demonstrat din plin acest lucru şi îl demonstrează zi de zi. Iubește gătitul atât de mult, încât s-a apucat de această activitate undeva pe la vârsta de 13 ani. „Părinții mei lucrau până seara târziu – mama muncitoare, tata zidar – iar eu, după școală, eram acasă cu fratele meu şi cu bunica bolnavă”, spune băiatul de 17 ani din Vadu Crişului, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic din localitate, la profilul economic.
„De atunci am început să pregătesc mâncăruri şi, în timp, gastronomia a devenit o pasiune”, mărturiseşte Claudiu. Pe când alţi tineri mergeau în weekend prin excursii sau la discotecă, el umbla „să fure meserie”. „De la 15 ani, în fiecare sâmbătă dimineaţă, mă trezeam la ora 4:00 şi mergeam cu primul tren spre Oradea, la restaurante, ca să învăţ de la bucătarii şefi. Veneam seara înapoi din Oradea cu trenul, la 19:30, sau cu autostopul.
Era când dormeam prin bucătăria restaurantului sau în sala de aşteptare din gară. Lucram pe gratis, dar mi-a plăcut, pentru că am început să deprind din ce în ce mai bine şi mai mult din această meserie. Aveam şi am o pasiune: aceea de a învăţa cât mai mult”, povesteşte tânărul.
Selectat din 4.000
Nu demult l-am văzut la un show culinar, „Chefi la cuţite”. A fost selectat, din 4.200 de persoane, la un trial care a început în noiembrie 2016. A pregătit la preselecţia de la Timişoara: calamar umplut cu piept de pui, creveţi, cremă de mazăre, piure de sfeclă, gulie cu șofran şi crocant de vânată. Piept de raţă aromatizat cu piper roşu, piure de cartofi cu parmezan, crocant de jambon, baby morcov sote, vişine aromatizate şi sos de zmeură cu ghimbir a fost pariul său la prima probă susţinută la Bucureşti. La a doua probă, în care „doar” 120 de bucătari s-au întrecut în rapiditate, execuție și eficiență la făcut salate, chefii au ales cine va merge mai departe.
Clau – cum îi zic prietenii – era printre cei 60 care au mers mai departe! „Puştiul ăsta este o senzaţie!”, au exclamat cei trei chefi după probă. „Eu sunt foarte surprins că la 17 ani mai există băieţi ca tine, care se preocupă de dorinţa de a munci în bucătărie. Ai venit spăşit şi ne-ai arătat o farfurie corectă. Eu îmi mulţumesc mie că am apucat ziua asta. Bravo, copile!”, i-a spus Chef Cătălin Scărlătescu lui Claudiu Rad. Tânărul a câştigat încrederea lui Chef Sorin Bontea. Aceasta după ce Claudiu, perfecţionist de felul lui, nu dorise nici să mai apară în faţa chefilor, nemulţumit de farfuria pe care o realizase.
„Era o provocare pentru mine, mărturiseşte Claudiu. După terminarea liceului doresc să mă perfecţionez în ştiinţa gastronomiei. Pentru că unii cred că gastronomia se referă exclusiv la arta de a găti, dar aceasta este doar o mică parte a acestei științe. Gastronomia studiază diverse componente culturale ale alimentației și mâncarea, în general, ca element de bază. Astfel, ea este relaționată cu artele frumoase și științele sociale în termeni de cultură, și cu științele naturale referitor la aparatul digestiv al corpului uman”, explică tânărul din Vadu Crişului. România găzduiește primul Congres Național de Gastronomie și Vin, între 7-8 iunie, la Hanul Gabroveni din București, unde se vor reuni profesioniști și pasionați din domeniu. Pornind de la principiul ,,Suntem ceea ce mâncăm”, evenimentul aduce în dezbatere ,,Mâncarea românească, între istorie, identitatea actuală și oportunitățile de viitor”.
Suntem ultima țară din Europa fără o identitate culinară asumată și promovată. Poate avem nevoie de asemenea tineri pasionaţi ca şi Claudiu, să promovăm principii de natură să schimbe felul în care vedem, apreciem și utilizăm tradițiile gastronomice autohtone şi din alte ţări. Pentru că puţini sunt cei care, pe pagina lor de facebook, au scris ca şi motto: „Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!