Omul a fost operat la Timişoara, dar rudele lui au refuzat iniţial donarea de organe. La Oradea însă, familia îndurerată a acceptat intervenţia chirurgicală dătătoare de viaţă pentru trei oameni.
Bărbatul, de 54 de ani, cu grupa de sânge rară (0 negativ) a suferit săptămâna trecută un accident cerebral vascular cu hemoragie cerebrală. Bărbatul a fost dus la Timişoara unde a fost operat. Iniţial, familia a refuzat donarea de organe şi a insistat ca ruda lor, în moarte cerebrală, să fie readusă la secţia de reanimare de la Spitalul Judeţean Oradea.
A vrut la Oradea
Joi după-amiază, pacientul a ajuns la terapie intensivă de la Judeţean Oradea. Medicii orădeni au explicat familiei sfâşiate de durere despre faptul că pacientul intrat în moarte cerebrală nu supravieţuieşte decât câteva zile. Familia şi-a dat acordul, medicii au întocmit protocolul de analize necesar în astfel de cazuri, pentru cofirmarea diagnosticului de moarte cerebrală, iar sâmbătă la ora 6:45 a început operaţia de prelevare de organe. Profesori experţi de la Cluj şi Bucureşti au venit la Spitalul Judeţean Oradea pentru coordonarea intervenţiei chirurgicale. Intervenţia chirurgicală, efectuată prin anestezierea pacientului, la fel ca la orice altă operaţie, a durat peste cinci ore. Rinichii au fost duşi la clinica de specialitate din Cluj Napoca, salvându-se astfel doi oameni prin operaţii de transplant. Ficatul a fost transportat la Bucureşti, pentru a fi transplantat unui grav bolnav.
Pe locul doi
Bihorul, aflat în ultimii trei ani pe primul loc în ţară la numărul de prelevări de organe prin care s-au salvat sute de vieţi omeneşti, rămâne deocamdată anul acesta pe locul doi. Bihorul înregistrează în 2011 un număr de 9 prelevări de organe, fiind după Timiş, unde au fost efectuate anul acesta 13 prelevări de organe dătătoare de viaţă.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!