În 2017, bărbatul a acuzat dureri în gât și s-a tratat de faringită, dar durerile nu au trecut și, la un control ORL, a fost anunțat că are cancer, o tumoră cât o mandarină.
De doi ani pe la medici
Cancerul era în stadiu avansat, fiindcă omul avea deja metastaze la ganglionii latero-cervicali stângi. S-a operat în noiembrie 2017, la un spital din București, după care a efectuat 32 de ședințe de radioterapie, tot în Capitală.
Însă după un an, sexagenarul a avut din nou dureri și rudele lui au aflat, de pe internet, că un singur medic în țară scapă oamenii de astfel de cancere. În aprilie anul acesta, bărbatul a mers la Cluj-Napoca, pentru o consultație la fostul șef al Clinicii de Chirurgie maxilo-facială, prof. dr. Teofil Lung, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială, doctor în științe medicale.
Medicul a confirmat că pacientul avea „recidivă tumorală ulcerată, ce cuprindea toată limba; tot planșeul cavității bucale s-a necrozat; tumora a invadat mandibula și în interior și în exterior, extinzându-se până la mărul lui Adam, iar posterior, prin lojele amigdaliene – până spre cerul gurii”.
Medicul clujean susține că ședințele de radioterapie urmate de pacient nu au făcut decât să îi accelereze boala: „Din cauză că s-a făcut radioterapie, toate țesuturile devin avasculare. Tumora crește, e stimulată să crească și invadează țesuturile din jur, se ulcerează, se inflamează și miroase, sângerează, dă dureri faciale și bolnavul nu se mai poate alimenta”.
Intervenție complexă, unică
Profesorul clujean i-a propus să îl opereze la Spitalul Pelican, unde el lucrează în regim de colaborare, iar pacientul a acceptat. Intervenția, coordonată de prof. dr. Teofil Lung, a fost realizată de cadre medicale de la Pelican Oradea: dr. Andrei Paul Tent (fost rezident al prof. dr. Lung Teofil, medic specialist de chirurgie orală și maxilo-facială, doctor în științe medicale, asistent universitar la Facultatea de Medicină Oradea și colaborator extern al Clinicii de maxilo-faciale de la Cluj-Napoca), dr. Pantor Mihail (medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială), asist. univ. dr. Bimbo Szuhai Erika (medic primar Anestezie Terapie Intensivă, medic șef de secție Anestezie Terapie Intensivă la Spitalul Pelican), asistenți medicali, alte cadre.
Operația a fost migăloasă și delicată, motiv pentru care a durat circa șapte ore (a avut suturi cu circa 200 de fire) și, potrivit prof. Lung, este prima intervenție chirurgicală complexă, dar și completă, și în același timp reușită (primele două astfel de operații fiind realizate tot de prof. dr. Lung, în 1986 și în 2000).
Fără limbă și parte din mandibulă
Practic, pacientului i s-a excizat (scos) toată porțiunea de sub ea, i s-au extirpat ambele loji amigdaliene, i s-a tăiat parțial din mandibulă, i-au fost scoși toți ganglionii de pe vasele mari de la gât (de la marginea mandibulei la claviculă), după care i s-au reconstruit toate părțile excizate cu lambou din mușchiul pectoral mare, explică prof. Lung.
Bolnavul a fost monitorizat non-stop postoperator și, la scurt timp, a fost externat în stare de sănătate mult îmbunătățită, a transmis dr. Lung. Mulțumit că și-a scăpat socrul de la moarte, ginerele a transmis totuși supărarea lui, valabilă de altfel pentru mulți pacienți și aparținători ai bolnavilor din România:
„Socrul meu nu a fost internat niciodată. 40 de ani a cotizat la fondul de asigurări de sănătate și, când a avut nevoie de investigații în sistemul medical de stat, a fost pus să aștepte câteva luni”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!