Polițiștii spun că șoferul nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum – carosabil umed și la o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a ieșit cu mașina de pe șosea prin partea dreaptă, a lovit frontal doi arbori, iar apoi a intrat s-a izbit cu vehiculul de un stâlp de iluminat public. Șoferul a decedat pe loc.
Bărbatul de 48 de ani, din Holod, circula cu o mașină pe direcția Râpa – Tinca.
Accident cu cauze de sezon
Un acroșaj s-a produs pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condițiile de drum.
Luni, 19 noiembrie a.c., la ora 9:40, pe D.N. 19, de lângă Biharia, o femeie de 25 de ani, din Popești, care conducea o mașină, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum – carosabil umed, a derapat și a lovit din spate un autoturism oprit în coloană, condus de un șofer orădean de 31 de ani.
În urma accidentului rutier, o femeie de 85 de ani, din comuna Derna, pasageră în cea de-a doua mașină, a suferit leziuni ușoare.
Mai mare atenție la șosele!
Polițiștii rutieri atrag atenția șoferilor că, în condiţiile unui carosabil umed, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers.
De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.
Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Polițiștii spun că toți șoferii sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).
Șoferii sunt rugați să nu uite că sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Citiți principiile noastre de moderare aici!