Ministerul Sănătății a făcut publică situația evoluției infecțiilor cu virus West Nile, în perioada 14 – 20 septembrie 2018.
215 cazuri și 25 de morți anul acesta
Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății, cele 19 de cazuri noi de meningită/meningo-encefalită cu virus West Nile, au fost depistate săptămâna trecută în mai multe județe ale țării: în București – 5 cazuri, la Iași 3 cazuri, câte două cazuri în județele Bacău, Bihor și Dolj și câte un caz în județele Caraș Severin, Prahova, Galați, Vaslui și Suceava.
Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, până în prezent, în sezonul 2018, au fost înregistrate în total 215 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 25 decese la pacienți care prezentau co-morbidități.
În București au fost înregistrate 7 decese, 4 în județul Iași, 2 în județul Constanța, 2 în județul Dolj, 2 în județul Olt și câte 1 deces în Alba, Brăila, Galați, Covasna, Dâmbovița, Suceava, Teleorman și Prahova. Mai puține, dar cu decese Ministeriabilii zic că în ultima săptămână se constată o scădere a numărului cazurilor noi de infectare cu virusul West Nile, „însă din păcate în această perioadă s-au înregistrat încă 4 decese”.
Pentru perioada următoare, se așteaptă ca tendința de scădere a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul West Nile să continue. Cu toate acestea, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă populatiei sa ia în contiunare măsurile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile: protecția mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.
Două cazuri confirmate în Bihor
Potrivit medicilor Spitalului Județean, la începutul lunii septembrie au fost confirmate, prin probe de laborator două cazuri de meningită din pricina virusului West Nile. Unul este chiar socrul asistentei șefe de la secția de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Județean, care acum se simte mai bine. Celălalt bihorean, tot cu vârsta în jur de 70 de ani a decedat, dar din cauza comorbidităților (avea bronhopneumonie). Aceste două cazuri au fost înregistrate de Ministerul Sănătății mai târziu, doar după confirmarea meningitei (de la înțepătura de țânțar) prin probe de laborator.
Dr. Carmen Pantiș a informat că acum la secția de Terapie Intensivă de la Județean sunt alți doi pacienți internați, dar la care încă se așteaptă rezultatul probelor de laborator, pentru a se confirma respectiv infirma infecția cu virusul West Nile. E de așteptat ca medicii inspectori de la Direcția de Sănătate Publică Bihor să transmită date despre cele două cazuri și eventual, să reamintească măsurile ce au fost luate și cele care vor fi luate pentru protejarea populației, împreună cu reprezentanți de la alte instituții abilitate (administrația locală și cea județeană).
Citiți principiile noastre de moderare aici!