Cunoscutul avocat orădean Paşcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a lansat cel mai recent volum al său – „Cartea de uraniu”, apărut la Biblioteca Revistei Familia. Cartea cuprinde peste 100 de sonete şi povestiri care dezvăluie impactul negativ pe care l-au avut sovieticii asupra zonei Băiţa – Ştei, în perioada 1952-1960, când o societate romano-sovietică a obţinut dreptul de exploatare în mină. „Cartea de uraniu” este – potrivit însuşi autorului – cea în care a investit o bună parte din depunerile copilăriei sale.
„Volumul prezintă o istorie, o comunitate, un destin, toate ilustrate prin sonetele reunite în carte sub acolada unui blestem, parcă, pe care poetul este chemat să-l exorcizeze”, a spus poetul Ioan Moldovan, la lansarea de joi seara de la Primăria Oradea.
Nostalgii
După vechimi respectabile în minerit, avocatul Paşcu Balaci a avut bucuria de a cunoaşte mineri (încă în viaţă) care i-au vorbit cu naturaleţe, fără să demonizeze uraniul.
„Cu bune şi cu rele, istoria exploatării uraniului în această parte a României a lăsat urme de neşters în memoria celor care au trăit în această zonă. Sovieticii au adus aici trupe care să păzească şi să controleze mersul exploatării, au adus o conducere proprie, unde totul avea regim de cazarmă şi lagăr, uraniul fiind decretat materie strategică de maximă securitate. Pentru ţăranii din frumosul ţinut al Văii Crişului Negru, deveniţi peste noapte mineri de subteran, munca abrutizată şi în condiţii de maximă periclitate a transformat zona într-un adevărat ţinut al morţii şi al plângerii. Pe atunci nu se ştia foarte exact, sau dacă se ştia nu s-a făcut nicio atenţionare celor recrutaţi, cu privire la efectele nocive ale iradiaţiilor uraniului. Abia mai târziu, aceşti sacrificaţi au simţit pe propria lor piele ce înseamnă să lucrezi într-o zonă contaminată: a început să le cadă părul, dinţii, să devină impotenţi, să fie loviţi de cancer – de la cel de piele până la cel de organe interne”, a relatat avocatul considerat un as al sonetului.
În ciuda tuturor greutăţilor trăite, în marasmul economic de acum, cu lipsa de locuri de muncă pentru tineri, avocatul Balaci susţine că a desluşit la foştii ortaci o certă nostalgie după vremurile apuse.
La lansare au luat parte, pe lângă prieteni şi cunoscuţi ai avocatului, şi foşti mineri, dar şi locuitori din zona Şteiului şi primari ai oraşelor şi comunelor din perimetrul Beiuş-Vaşcău-Nucet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!