„Cuiva din Primărie îi e ruşine cu statuia aceea? De trei luni nu se mai lucrează în Piaţa Unirii şi încă nu a fost montată placa de identificare. Vin străini, turişti, îşi fac poze cu Centrul şi implicit cu statuia, şi e păcat să nu se ştie pe cine reprezintă”, crede Victor Pernea, pasionat de istorie declarat.
Orădeanul crede că pe statuie ar trebui să figureze numele domnitorului, anii între care a domnit şi cel mai mare merit al său, unirea principatelor. „Lumea nu ştie ce a făcut acest domnitor pentru ca să merite să aibă statuie în Piaţa Unirii”, e opinia sa. Pernea apreciază că ar fi utilă şi reprezentarea în relief a unei hărţi a zonei, cu vecinătăţile sensibile de la 1600.
Pernea spune că a sugerat această manieră de a ornamenta statuia atât edililor, cât şi Muzeului Ţării Crişurilor, instituţie fără atribuţii în această problemă.
La refăcut
Viceprimarul Mircea Mălan, cel care a condus proiectul reamenajării Pieţei Unirii, spune că o primă variantă de „identificare” a statuii a fost realizată la finalul anului trecut. N-a mai ajuns pe statuie din cauza unei disensiuni cu comisia locală de cultură. „Proiectul de soclu este prevăzut cu o placă din piatră, pe care erau scrise în relief numele domnitorului şi anii între care a trăit. S-a realizat aşa, după ce am primit toate avizele de cultură necesare. Ulterior, comisia de monumente de la Oradea a reclamat că acesta nu e un moment funerar, ca să figureze anii naşterii şi decesului şi că, de fapt, ar fi trebuit inscripţionaţi anii între care a domnit”, ne-a spus Mircea Mălan.
În urma unei discuţii cu designerul Adrian Sabău, viceprimarul a aflat că acesta nu a făcut decât să copieze datele existente anterior pe statuie… „Acum o să gândim o variantă cu o plachetă sau cu litere independente din bronz”, e rezolvarea propusă de Mălan. Propunerea lui Pernea, se pare, nu intră în calculele edililor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!