Acum un an, la 69 de ani, s-a stins Sfinxul muzicii româneşti, Dan Andrei Aldea. Dar de atunci şi până astăzi, lumea nu l-a uitat. Mai întâi a apărut cartea lui Doru Ionescu, „Dan Andrei Aldea – Zboruri. Zbateri. Lumini”, pe care s-a străduit să o termine până în 9 martie, ziua în care muzicianul ar fi împlinit 70 de ani. Editată de Casa de Pariuri Literare din Bucureşti, cartea cuprinde multe amintiri legate de Dan Andrei Aldea ale unor oameni apropiaţi lui. Printre aceştia se numără şi orădenii Florin Budeu – impresar, Călin Pop – solistul formaţiei Celelalte Cuvinte şi omul de radio Lucian Cremeneanu.
[eadvert]
„Cercetând jumătatea plină a paharului (pentru că dispariţia sa a fost tragică, neaşteptată şi nedreaptă, deopotrivă pentru el şi pentru fani şi melomani), constatăm o închidere a buclei, a spiralei, o întoarcere la rădăcini şi chiar la perioada de glorie (rămăsese neîntrecut în producţia muzicală, dar reuşise să păstreze şi strocul apariţiilor live, oricât de emoţionat a fost la primele întâlniri cu publicul!). Cu observaţia că se întosese şi la creaţie. Cu certitudine, un artist care şi-a sacrificat viaţa privată şi liniştea personală pentru muzică, pentru lucrul bine făcut, o insistenţă în urmărirea perfecţiunii, care l-a şi obosit până la pierdere.”, scrie Doru Ionescu. Tot pe 9 martie, acesta i-a dedicat la TVR 3 emisiunea „Remix: In memoriam Dan Andrei Aldea, la 70 de ani de la naşterea artistului”.
Apoi, în emisiunea lui Cătălin Ştefănescu, „Garantat 100%”, cea care a închis anul 2020, Sandy Deac (Desperado) povesteşte despre frumoasa colaborare avută cu Dan Aldea, în care a avut ocazia de a cânta piese Sfinx cu idolul său. Sunt trei piese făcute cu formaţia Desperado de pe albumul Zalmoxe, una dintre ele fiind „Ursitoarele”.
În iunie, Călin Pop a postat pe Youtube piesa „Clipa”, o unică colaborare cu Dan Andrei Aldea din ceea ce s-a dorit a fi un proiect duo. Din păcate, a rămas doar această înregistrare live din 1 iulie 2016, de la Zilele Cetăţii Oradea.
O surpriză de sfârşit de an a fost reeditarea în format casetă audio a albumului „Lume Albă” (!), realizată de Remus Miron, un mare fan de-a lui Dan Aldea şi un nume cunoscut în lumea colecționarilor de discuri din România. De altfel, există interes din partea unor producători muzicali din Cluj-Napoca pentru a reedita în 2021, pe vinyl, albumul „Lume Albă”, de data aceasta cu coperta originală realizată de Daniel „Dion” Ionescu, cenzurată la vremea apariţiei albumului, în 1975.
Impresarul Florin Budeu a avut cu Dan Andrei Aldea, pe lângă o relaţie profesională şi una de prietenie, dispariţia sa fiind şi mai dureroasă. În memoria artistului, îşi propune să realizeze la Oradea, în acest an, un festival folk care să-i poarte numele.
„La data morţii, în studioul amenajat la Fântâna Doamnei, lângă Bucureşti, Dan începuse să refacă «Zalmoxe» după concepţiile sale muzicale de acum. I-a luat mai bine de un an pentru a se documenta şi a pune la punct textele realizate de Adrian Hoaja (aka Alexandru Basarab). Eram extrem de curios de cum va suna şi la început de ianuarie 2020, în ultima convorbire telefonică, l-am întrebat dacă a început să scrie muzica. Mi-a răspuns extrem de mulţumit că ştie, după o lungă perioadă de încercări, cum să o facă. Din păcate, nu a mai fost să fie…”, spune Florin Budeu.
Dan Andrei Aldea a iubit Oradea, oraşul în care a revenit după 33 de ani de stat în Germania, şi pe care-l considera „acasă”. „Se plimba cu mare plăcere pe malul Crişului, despre care spunea că e un «râu viu». Poate că nu ar fi o propunere lipsită de sens ca o parte din promenada Crişului Repede să poarte numele muzicianului…”, punctează Florin Budeu.
Chiar dacă fizic a dispărut dintre noi, Dan Andrei Aldea trăieşte prin amintirile noastre, înregistrări, concerte, albume… Nu te vom uita, Om Bun!
Trimite articolul
XMultumesc, Oradea…
Sa va dea Dumnezeu sanatate la toti!
Dumnezeu sa il odihneasca in pace…
dana andrei-aldea