Câteva zeci de melomani orădeni au umplut miercuri seara sala mare a Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” la serata „Bijuterii muzicale”, care a serbat un an de la demararea proiectului inițiat de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, în colaborare cu Tudor Cipeiu (maestru dirijor), care este și moderatorul seratelor.
Printre cei invitați să susțină miniconcerte în cadrul seratei muzicale s-au numărat artiști consacrați, soliști laureați la multiple concursuri naționale și internaționale.
Vioară, voce, chitară
După un scurt istoric al seratelor „Bijuterii muzicale”, Tudor Ciupeiu a prezentat invitații și i-a chemat pe rând să arate publicului ce știu ei să facă mai bine, să-i încânte auditiv.
Spectacolul a început cu un recital al tânărului violonist Daniel Mihali, ucenicul violonistei Andrada Ciupeiu, laureată a mai multor concursuri de vioară și muzică de cameră, apreciată în mod deosebit de maeștrii Rony Rogoff (violonistul preferat al lui Sergiu Celibidache) și Alexandru Gavrilovici, personalități de seamă ale artei violonistice.
Daniel Mihali a interpretat piesa „Perpetuum mobile” a lui Ottokar Nováček, care la final s-a lăsat cu ropote de aplauze. A urmat sopranele Rebecca Astrid Mitrașca și Valentina Pușcaș, ucenice ale renumitei artiste lirice Lavinia Craiu (lect.univ.dr. la Oradea și Berlin), care la finalul interpretării pieselor i-au făcut pe spectatori să-și pună la treabă palmele spre a le aplauda frenetic.
Cele două soprane au fost acompaniate la pian de Varady Henrietta, laureată a numeroase concursuri internaționale și olimpiade naționale, colaboratoare a Teatrului de Stat „Regina Maria”.
În deschidere la Al-Di-Meola
Ultima reprezenație a fost cea a chitarelor. Cei doi virtuozi ai coardelor, Orosz David și Tudor Gliga au avut ultimul cuvânt.
Dacă Tudor Gliga este o mai veche cunoștință a publicului care frecventează „Bijuteriile muzicale”, Orosz David este la prima apariție în cadrul seratei. Acesta esteun chitarist de excepție, câștigător al Premiului I în 2015 la concursurile internaționale „Transilvania” – Cluj-Napoca și „Eduard Pamfil” – București.
Duetul format din cei doi chitariști nu e la prima apariție. Au mai cântat în această formulă și la deschiderea concertului lui Al-Di-Meola, în cadrul Festivalului Internațional de Chitară de la Târgu-Mureș, în vara anului trecut.
Cei prezenți au ascultat bijuterii muzicale ale compozitorilor Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu, Saverio Mercadante, G.F. Haendel, G.B. Pergolesi, G. Caccini, W.A. Mozart, Astor Piazzola, Miguel Llobet, César Cui, Ottokar Nováček.
Citiți principiile noastre de moderare aici!