Fostul guvernator al statului New York, republicanul George Pataki s-a aflat la Oradea, în sfârşitul de săptămână trecut, la invitaţia europarmanentarului Tokes Laszlo. „Dl. Pataki a fost atent mereu la ce se întâmplă în Europa de Est şi s-a pronunţat pentru libertatea minorităţilor din această zonă. Dorim să-i cerem sprijinul în poblema educaţiei în limba maghiară şi a autonomiei”, a anunţat, din start, Tokes Laszlo.
Diplomat, politicianul american s-a ferit să folosească sintagma „autonomie teritorială” referindu-se la Ţinurul Secuiesc, preferând să-şi formuleze susţinerea pentru o autonomie culturală sau pentru „drepturi de autonomie” dar în cadrul statului român.
„Consider că este foarte important să se ţină seama că Ţinutul Secuiesc are o cultură aparte şi că peste 90% din locuitori sunt vorbitori de limbă maghiară. Este un unicat şi ar trebui să se ţină cont de acest lucru. Eu sper că în cadrul statului român se da drepturi de autonomie pentru aceşti locuitori”, a fost declaraţia sa pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc – subiect central în discursul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de Tokes.
Mai mult sau mai puţin inspirată a fost paralala pe care republicanul a făcut-o între minoritatea maghiară din statul – declarat unitar, România şi populaţia băştinaşă Iracua din statul pe care l-a guvernat, din cadrul republicii federative care e Statele Unite ale Americii: „cine cunoaşte harta statului New York în detaliu ştie că avem regiuni autonome, ale populaţiei Iroquois care au drepturi legate de limba şi cultura proprie. Desigur, autonomia nu poate fi în contradicţie cu legislaţia statului sau a ţării”.
Particulari, de musai
Învăţământul în limba maghiară a fost un subiect consistent abordat în programul vizitei orădene. La Centrul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, Pataki s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ai universităţilor private Sapientia, din Cluj şi Partium din Oradea şi ai Asociaţiei Pedagogilor Maghiari, în compania trimisului UDMR, deputatul Koto Jozsef. În urma discuţiei cu aceştia, George Pataki a apreciat că deşi la restituirea proprietăţilor către biserici s-au făcut progrese în Oradea şi-n ţară e dezamăgit „când auzi despre dificultăţile în folosirea limbii materne în învâţâmântîn Oradea sau despre greutăţile în păstrarea culturii şi a educaţiei în limba maternă”. Acesta spune că tinerii maghiari sunt defravorizaţi pentru că nu au acces la învăţământ superior, licenţe sau doctorate în limba maternă.
Laslo Tokes spune că universităţile maghiare Sapientia şi Partium sunt private nu de bună voie, ci pentru că „studenţii nu au avut suficient acces la învăţâmânt superior în limba maternă”, în secţiile de la universităţile româneşti.
„Sprijin moral şi politic”, este ceea ce cer Tokes şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania de la politicianul maghiar.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!