Aleşii Sânmartinului nu se lasă intimidaţi de acţiunea în Justiţie pe care prefectul a depus-o la Tribunal. Ieri dimineaţă, prefectul Claudiu Pop atacase în instanţă hotărârile Consiliului Local Sânmartin, de a organiza în ianuarie un referendum prin care localnicii să se pronunţe dacă vor sau nu exploatarea gazelor, a gazelor de şist şi a ţiţeiului în comuna din care fac parte şi Băile Felix. Aceste hotărâri au fost emise pe fondul împotrivirii cetăţenilor faţă de intenţiile Guvernului, de a transforma zona dintr-una turistică, într-una exploatată.
Luni după-amiază, însă, convocat în şedinţă extraordinară de primarul Lucian Popuş, Consiliul Local Sânmartin a luat alte patru hotărâri, prin care se contracarează demersurile Guvernului şi a prefectului. În unanimitate, cei 15 consilieri locali de Sânmartin au hotărât să atace în instanţă Hotărârea de Guvern nr. 887/2013, publicată în 22 noiembrie, prin care Guvernul aproba concesiunea perimetrului EX-3 Felix, de către ANRM către East West Petroleum (transferată, în cele din urmă, către Gazprom). De asemenea, va fi sesizat Avocatul Poporului pentru a constata nelegalitatea HG nr. 887/2013, dar şi a acţiunii prefectului de atacare în instanţă a referendumului.
Totodată, aleşii locali din Sânmartin au emis o nouă hotărâre privind organizarea unui alt referendum pe 26 ianuarie, însă doar pentru gazele de şist! „În caz că se atacă şi această hotărâre, e clar că se urmăreşte exploatarea gazelor de şist”, este convins primarul Lucian Popuş.
Aleşii din Sânmartin s-au întrunit luni după-amiază, emiţând patru hotărâri, prin care intenţionează să dea o replică viguroasă Guvernului şi Prefecturii. La rândul lor, vor ataca Guvernul în instanţă, pentru că le-a transformat comuna, din care fac parte Băile Felix, în perimetru de exploatare gazo-petrolieră. De asemenea, îşi caută dreptatea la Avocatul Poporului, considerând ilegală atât Hotărârea de Guvern privind aprobarea concesiunii petroliere, cât şi acţiunea prefectului, de atacare în instanţă a referendumului ce fusese programat în 26 ianuarie.
Referendum cu tâlc
Mai mult, în aceeaşi zi în care prefectul le atacase referendumul local pentru ţiţei, gaze şi gaze de şist, consilierii locali au hotărât un alt referendum. Programat pentru aceeaşi dată, 26 ianuarie 2014. Însă doar pentru gazele de şist. Primarul Lucian Popuş crede că dacă şi acest referendum va fi atacat de prefectul Claudiu Pop, „e clar că se caută gaze de şist!”.
Primarul de Sânmartin transmite că aleşii locali îşi bazează acţiunile pe articolul 12 din Legea petrolului. Iată ce prevede acesta: „Efectuarea de operaţiuni petroliere pe terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zone de protecţie sanitară şi perimetre de protecţie hidrogeologică a surselor de alimentare cu apă, precum şi instituirea dreptului de servitute pentru operaţiunile petroliere pe astfel de terenuri sunt interzise”. Pe raza comunei Sânmartin există deja concesionate perimetre pentru extragerea apei geotermale, dar şi arii protejate Natura 2000, precum Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea. De asemenea, în Băile Felix sunt monumente istorice, precum biserica de lemn şi clădirile din zona centrală a staţiunii.
Tot luni, la solicitarea unui grup de localnici, consilierii locali au emis o hotărâre prin care aprobă manifestaţiile de proteste ce se vor organiza în perioada următoare, în Sânmartin şi Băile Felix. Următoarea acţiune de protest ar urma să aibă loc sâmbătă, anunţă primarul.
Prefectura sau prefectul?!
Luni dimineaţă, prefectul Claudiu Pop atacase în contencios administrativ Hotărârea comunei Sânmartin, de organizare a unui referendum local, pentru consultarea locuitorilor comunei dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea gazelor, a gazelor de şist şi a ţiţeiului, pe raza acestei comune, din care fac parte Băile Felix şi Băile 1 Mai. Atitudinea prefectului Claudiu Pop faţă de redactorul JB a fost, însă, una cel puţin ciudată. Întrebat la amiază dacă a atacat în instanţă, aşa cum anunţase în urmă cu trei zile, Claudiu Pop a replicat: „Întrebaţi purtătorul de cuvânt al instituţiei!”. Prefectul şi-a explicat acest răspuns prin faptul că acţiunea ar fi a Prefecturii şi nu a prefectului! Semn că reprezentantul Guvernului în Bihor realizează că acţiunea sa contravine intereselor comunităţii locale şi judeţului, dar îşi continuă acţiunile după cum i se dictează de la Guvern. De altfel, acest aspect a şi fost recunoscut, chiar dacă involuntar, de către prefect, atunci când a admis că nu face „ce vrea”, fiind obligat „să respecte legea”…
„Garantul legalităţii”…
Printr-un comunicat de presă emis luni după-amiază, prefectul Claudiu Pop îşi explică iar acţiunea în instanţă, motivând că cei din Sânmartin şi-au depăşit competenţele. „Consiliul Local nu poate hotărî cu privire la bunurile care nu i-au fost date în proprietate publică printr-o lege organică. Vă reamintesc faptul că, nici apa geotermală nu este în proprietatea comunei, ci reprezintă tot o resursă naturală aflată pe teritoriul comunei, de asemenea nici pe acest subiect Consiliul Local nu ar putea organiza un referendum. În speranţa că am răspuns tuturor îngrijorărilor dumneavostră, vă asigur că sunt în poziţia de prefect al judeţului atât ca şi garant al respectării legalităţii, cât şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă a dumneavoastră, fiind şi eu însumi locuitor al acestui judeţ”, transmite prefectul Claudiu Pop.
Potrivit prefectului Pop, o comunitate locală nu are dreptul să decidă dacă vrea sau nu exploatări de hidrocarburi pe propriul teritoriul, doar pentru că acestea sunt „proprietate publică a statului român”. Deşi prefectul invocă şi textul Constituţiei, în realitate, în Constituţie nu există expresia „proprietate publică a statului român”, ci doar „proprietate publică”, atunci când se face referire la „bogăţiile de interes public ale subsolului” (art. 136). În România, proprietatea publică este administrată de mai mulţi subiecţi de drept public. Adică de instituţii publice. Iar acestea pot fi atât Guvernul, cât şi administraţiile publice locale!
Iată două drepturi fundamentale ale cetăţenilor din această ţară, consfiinţite de Constituţie, despre care prefectul Claudiu Pop nu pomeneşte nimic: dreptul la ocrotirea sănătăţii (art. 34) şi dreptul la un mediu sănătos (art. 35).
În judeţul Vaslui, autorităţile locale au câştigat deja, în trei speţe similare, procesele cu Prefectura Vaslui, care atacase hotărârile consiliilor locale de interzicere a exploatării gazelor de şist pe razele acelor comune.
Maleabil cu Oradea, dur cu Sânmartinul
Citiți principiile noastre de moderare aici!