Csaba Varga, un alpinist și arhitect care trăiește în Oradea, a declarat pentru MTI că ascensiunea pe Nanga Parbat din Himalaia a reprezentat o provocare în comparație cu cucerirea altor vârfuri cu o altitudine mai mare de opt mii de metri.
[eadvert]
Potrivit relatărilor sale, experiența sa de alpinist acumulată în peste douăzeci de ani l-a ajutat să cucerească vârful muntos din Pakistan, iar în pregătirea pentru expediție s-a antrenat prin cățărări pe perete, ciclism, alergare pe teren accidentat și prin mai multe runde de aclimatizare. El a subliniat că a fost în formă bună pe toată durata escaladării, și-a păstrat echilibrul și nici nu s-a gândit că va renunța. Csaba Varga a declarat pentru MTI că vremea a fost schimbătoare în timpul expediției: când a ajuns pe vârf – unde a putut petrece aproximativ 15 minute – vântul sufla puternic, dar mai târziu căldura a constituit o altă provocare. Alpinistul a accentuat că această expediție este dedicată amintirii celor doi colegi și prieteni alpiniști, Ákos Győrffy și Szilárd Suhadja, care au decedat în acest an.
Varga Csaba a spus că unul dintre scopurile expediției a fost să comemoreze cea de-a 150-a aniversare a primei organizații turistice din Ungaria, Asociația Carpaților din Ungaria. Alpinistul a subliniat că, ca ungur din Oradea și cetățean al Ungariei, își dorește să întărească motivația comunității maghiare din afara granițelor de a-și păstra identitatea maghiară oriunde s-ar afla.
Varga Csaba a plecat spre Nanga Parbat în dimineața zilei de 29 iunie. Din tabăra numărul 3, situată la o altitudine de 6.750 de metri, a început asaltul spre vârf în seara zilei de 1 iulie, la ora locală 22:00, și a ajuns pe vârful Nanga Parbat, care are o altitudine de 8.125 de metri, în jurul orei 15:00 a zilei de 2 iulie, după o escaladă de 17 ore. După o coborâre de 7 ore, a petrecut o scurtă pauză în tabăra improvizată numărul 4, și apoi a ajuns înapoi la tabăra numărul 3 în aceeași zi, la ora 22:00. După escaladarea continuă de 24 de ore, a petrecut noaptea în tabăra numărul 3 și s-a întors la tabăra de bază.
Orădeanul și-a pus, astfel, în palmares, al șaselea optmiar. El a reușit să escaladeze șase vârfuri de peste opt mii de metri fără utilizarea oxigenului suplimentar: Gasherbrum II (8035 metri) în 2014, Broad Peak (8051 metri) în 2017, Manaslu (8163 metri) în 2019, Gasherbrum I (8080 metri) în 2021, Dhaulagiri (8167 metri) în 2023 și Nanga Parbat (8125 metri) în 2023.
Nanga Parbat, situat la granița dintre Pakistan și Kașmir în lanțul muntos Himalaia, are o înălțime de 8125 de metri și este al nouălea vârf cel mai înalt din lume. În premieră, alpinistul austriac Hermann Buhl a ajuns la vârf pe 3 iulie 1953. Prima femeie care a cucerit vârful a fost franțuzoica Lilliane Barrard împreună cu soțul ei, Maurice Barrard, în 1984. Primul maghiar care a reușit să ajungă pe vârf a fost Zsolt Erőss pe 18 iulie 1999 (deoarece nu avea permis pentru escaladare, rezultatul său nu este oficial). Pe 19 iulie 2013, expediția românească condusă de maghiarul transilvănean Zsolt Török a reușit să ajungă pe vârf.
Trimite articolul
XFelicitari !!!
Acest individ nu ne reprezintă pe noi ROMANI! EL A AFIȘAT Steagul Ungariei. E liber să afișeze ce vrea! Dar cel puțin pe mine Orădeanul nu mă reprezintă. Mulțumesc
-
Absolut de acord, reprezinta pe cine vrea el si pei cei care probabil l-au sponsorizat in realizarea acestui succes. Probabil nicidecum statul roman .