”Cei mai buni români”, așa cum au fost numiți participanții la eveniment de către Andreea Marin, care a fost şi în acest an gazda evenimentului, a avut trei nominalizări din Bihor, dintre care unul a fost şi premiat. Alături de Andreea Marin au urcat pe scenă actriţa Daniela Nane, Proconsul şi Alexandru Tomescu cu a sa vioară Stradivarius.
Premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijrii la domiciliu
i-a revenit aleşdeanului Cociorva Gheorghe, coordonatorul Centrului de zi pentru persoane vârstnice, care a avut doi contracandidaţi din Albă, respectiv din Vaslui. Gheorghe Cociorva nu se află la primul premiu care îi răsplăteşte munca în domeniu.
Nu există învingători sau învinşi
„Am fost nominalizat şi la cea de a II-a ediţie a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistența Socială anul trecut, la categoria Asistentul social al anului la categoria persoane vârstnice şi îngrijirii la domiciliu unde am primit Diploma de excelenţă pentru nominalizare în finala competitției. Anul acesta am câştigat marele premiu tot la aceeaşi categorie, este o onoare pentru mine acest premiu care în acelaşi timp mă şi obligă la muncă mai multă pentru a menţine la nivel înalt standardele muncii sociale cu persoanele vârstnice.
Acest premiu doresc să-l împart cu toţi colegii mei din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială a oraşului Aleşd, cu cei 17 consilieri şi cu primarul oraşului Aleşd dl. Ţipţer Zeno, care timp de 15 ani a susţinut înfiinţarea, menţinerea şi dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul oraşului Aleşd. Le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi m-au susţinut în această competiţie naţională şi felicit toţi asistenţii sociali participanţi la Gală considerând că în această competiţie nu sunt învinşi sau învingători toţi suntem într-un fel sau altul câştigători”, ne-a spus Gheorghe Cociorva.
Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Aleşd funcţionează încă din 2005, când a fost iniţiat pe principiul clubului pensionarilor. Gheorghe Cociorva, coordonatorul Centrului a intuit însă potenţialul unui asemenea aşezământ, observând că oamenii doresc să socializeze. De aici şi până la extinderea Centrului s-au făcut paşi care au necesitat muncă şi un soi de încăpăţânare de a lăsa ceva în urmă. „Intensificarea procesului de incluziune socială a vârstnicilor din Aleşd prin efortul comun al actorilor guvernamentali şi non-guvernamentali” a fost prima investiţie în Centrul de zi şi ultimul tren pe Programul Phare. Centrul a fost dotat cu un microbus, cu mobilier şi cu calculatoare. „Cu acest prilej, mulţi dintre cei care ne vizitează au învăţat să lucreze pe calculator, să vorbească cu copiii şi cu nepoţii sau pur şi simplu să-şi caute informaţii”, spunea Gheorghe Cociorva.
Din 3000 de persoane vârstnice aflate în Aleşd, 700 sunt membre ale Centrului de zi. Zilnic, aproximativ 60 de persoane trec pragul aşezământului pentru a face gimnastică, pentru servicii diverse: de la consiliere pshihologică la kinetoterapie, meloterapie până la activităţi de relaxare ori întreţinere fizică.
Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială este primul eveniment organizat în 2016 de Colegiul National al Asistenților Sociali din România ca parte a unei campanii naţionale prin care se urmărește punerea în valoare a profesiei de asistent social. Acesta este singurul eveniment național ce recompensează performanța celor care lucrează în acest domeniu. La eveniment au participat finaliștii celor 18 categorii, precum și reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, ai autoritaţilor locale, precum şi jurnaliști implicați în campanii sociale la nivel central și local.
CNASR a organizat în 2015 o serie de dezbateri publice cu actorii politici, reprezentanții sindicatelor, ai societății civile și ai mass media, precum și o serie de studii la nivel național prin care a prezentat o imagine exactă a situației sistemului social românesc și a beneficiarilor – persoane cu dizabilitati, copii instituționalizați, vârstnici, minorități, persoane abuzate. Fiecare demers public a prezentat de asemenea măsuri concrete și fără costuri suplimentare prin care se poate îmbunătăți statutul asistenților sociali și a sutelor de mii de beneficiari, odată cu clarificarea cadrului legislativ. ”Resursele financiare necesare există deja în bugetul autorităților centrale și locale, precum și cadrul legislativ general ce trebuie nuanțat. Toate studiile și rapoartele internaționale și cele realizate în România arată clar că
s-a ajuns într-un punct mai critic decât oricând, atât din punctul de vedere al numărului celor care au nevoie de asistență socială, cât și din al celor care fac o meserie din a-i ajuta pe cei în nevoie. Tot ce trebuie să facem este să conștientizăm că lucrurile se pot schimba în bine dacă se vrea acest lucru la nivelul decidenților”, a spus Doru Buzducea, președintele CNASR la lansarea înscrierilor pentru Gala Asistenților Sociali, ediția a III-a.
În cadrul celei de a treia ediții a Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială au fost premiați asistenții sociali și personalitățile care susțin asistența socială. La premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilităţi a fost nominalizată bihoreanca Adina Tamaş, iar la politicianul anului primarul Ilie Bolojan.
Premii:
-Premiul Asistentul Social al anului 2015
-Premiul pentru asistentul social din domeniul protecţiei copilului
-Premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilităţi
-Premiul pentru asistentul social din domeniul sănătate – servicii medicale
-Premiul pentru asistentul social din domeniul reintegrării sociale a persoanei private de libertate
-Premiul pentru asistentul social din domeniul incluziunii persoanelor fără adăpost
-Premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijrii la domiciliu
-Premiul pentru asistentul social din domeniul combaterii discriminării/ minorităţi
-Premiul pentru asistentul social din domeniul incluziunii sociale – economie socială
-Premiul pentru asistentul social din domeniul asistenţei sociale comunitare
-Premiul pentru asistentul social din domeniul prevenirii/ reducerii riscurilor asociate infecției cu HIV, consumului de droguri și exploatării sexuale
-Premiul pentru jurnalism
-Premiul politicianul anului
-Premiul personalitatea anului 2015 în promovarea educaţiei şi formării în asistenţa socială
-Premiul de excelenţă pentru promovarea profesiei liberale de asistent social
-Premiul pentru întreaga carieră în promovarea asistenţei sociale
-Premiul pentru cea mai activă sucursală CNASR
Citiți principiile noastre de moderare aici!