Înaintea începerii filmului, regizorul Tudor Giurgiu a transmis spectatorilor câteva cuvinte: „După o primă ediție care noi ziceam ca a fost una bună, interesul e în creștere. Anul acesta s-au vândut cel puțin mai multe bilete decât anul trecut pe vremea asta.
Mă bucur că avem multe filme noi, filme în avanpremieră, precum La Gomera, pe care Oradea îl vede înaintea lansării. E o ediție unde am încercat să alegem cât mai multe filme românești.
Am aplicat pentru un proiect de finanțare europeană împreună cu Primăria Oradea pentru organizarea de mini hump-uri, mini cinematrografe în aer liber la Cetatea Oradea. Încercăm să implicăm cât mai multe orașe și sperăm că din 2020 vom putea începe pregătirile daca vom primi și aprobarea”.
Tudor Giurgiu a regizat filme românești celebre precum: „De ce eu”, „Cainele Japonez”, Legături bolnavicioase, Lumea e a mea, Breaking News și altele.
La Gomera
„La Gomera” este un film românesc regizat de Corneliu Porumboiu. Pelicula s-a filmat între 30 și 40 de zile în diferite locații precum Singapore, Spania, Insula Gomera, de unde este și povestea filmului și în România.
Noutatea pe care producția La Gomera o aduce în cinematografia românească o reprezintă povestea fluieratului. Fluieratul, un limbaj codat folosit de cei din Insula Gomera a fost una dintre cele mai grele încercări la care au fost supuși actorii. Aceștia au fost nevoiți să învețe un limbaj extrem de greu pe care unii dintre localnicii Insulei Gomera nu au capacitatea de a-l folosi.
Unul dintre actorii producției era un profesor de fluierat care predă la școală elevilor din Insula Gomera, această disciplină. Locuitorii insulei au considerat acest limbaj țărănesc și l-au scos. Din anii `90 cei din Insula Gomera, și-au dat seama că limbajul fluierat este un limbaj extraordinar și l-au reintrodus în programa școlară.
Producția vorbește despre corupție și trădare. Un om de afaceri este investigat de către polițiști pentru că a furat o sumă de bani pe care pe parcursul filmului cu toții încearcă să o găsească. Datorită limbajului fluierat, un cod știut doar de câteva personaje aceștia reușesc să comunice fără a fi înțeleși de către ceilalți. Muzica clasică prezentă în film aduce un plus de rafinament și de profesionalism. Personajele principale, Gilda și Cristi sunt dezolvtate pe parcursul acțiunii atât în plan psihologic cât și în plan fizic.
Regizorul Porumboiu a fost lăudat de către presa franceză pentru această producție: „Regizorul ne surprinde cu un musical-poliţist ieşit din comun. El se amuză în plus cu convenţiile filmului de gen fără să uite amorul şi umorul. Inceputul filmului este majestuos, totul pe o melodie de Iggy Pop. Dealtfel, de-a lungul întregii pelicule, regizorul amestecă cu o uşurinţă surprinzătoare arta fluieratului, arii de operă, muzică punk şi comedii muzicale. «La Gomera» seduce şi prin această faţetă a sa de operă poliţistă”. transmite presa franceză, citată de RFI.
Final cu actori
La finalul filmului La Gomera, unul dintre actori le-a făcut o surpriză spectatorilor prezenți. Este vorba de actorul George Piștereanu, acesta interpretează rolul lui Tibor, din producția „Vlad”.
George a urmărit din sală, împreună cu spectatorii producția iar la final a adresat câteva cuvinte și a organizat o sesiune de întrebări. George Piștereanu „Mă bucur foarte mult că sunt aici, m-am strecut pe la filmări ca să ajung”. Acesta făcând mai apoi o glumă: „Probabil că ați fi vrut sa vină Vlad Ivanov. Era prea scump”.
Întrebat de unul dintre spectatori dacă a venit să promoveze festivalul acesta a răspuns: „Nu am venit aici sa fac promovare. Chestia cu Oscarul e foarte grea, toate chestiile bine făcute depind de foarte mulți bani. Noi sperăm evident la ce e mai bun”.
Costurile filmului au fost destul de ridicate, regizorul Corneliu Porumboiu a dorit să țină secret costul productiei, dar a mentionat ca a fost unul foarte ridicat datorita plății drepturilor de autor ale coloanei sonore din film. “Am filmat cu 30 de oameni, iar costurile au fost mari deoarece s-au plătit diurne, masă, cazare și transport cu avionul fiecărei persoane”.
Program TIFF Oradea:
Sâmbătă, 7 septembrie
12:00 – Romanian Shorts I – Partium (15 lei – 18+)
14:15 – Arctic – Partium (15 lei)
16:15 – Emigrant Blues: A Road Movie In 2 1/2 Chapters – Partium (15 lei)
18:15 – MO – Filarmonica de Stat Oradea (15 lei – 18+)
18:15 – I Hope You’ll Die Next Time – Partium (15 lei)
20:30 – Open – Filarmonica de Stat Oradea (15 lei)
20:30 – The Bra – Piața Unirii (intrare gratuită)
20:45 – The County – Partium (15 lei)
21:00 – Parking – Cetatea Oradea (15 lei – 18+)
21:00 – Cine-Concert Broken Blossoms – Sinagoga Zion (15 lei)
Duminică, 8 septembrie
12:00 – Romanian Shorts II – Partium (15 lei)
14:15 – God Exists, Her Name Is Petrunija – Partium (15 lei)
16:00 – Nobody Home / Resurrection Of Mr. Constantin (Învierea domnului Constantin) – Partium (15 lei)
18:00 – Queen Of Hearts – Filarmonica de Stat (15 lei)
18:00 – Arrest – Partium (15 lei)
20:30 – Heidi – Filarmonica de Stat (15 lei)
20:30 – The Realm – Piața Unirii (intrare gratuită)
20:45 – Blossom Valley – Partium (15 lei)
21:00 – Moromeții 2 – Cetatea Oradea (15 lei)
21:00 – Cine-Concert Căruța Fantomă – Sinagoga Zion (15 lei)
Citiți principiile noastre de moderare aici!