Proiectul fiscal orădean pentru anul viitor prevede păstrarea principalelor categorii de impozitare la nivelul din acest an. Cele aferente caselor, terenurilor şi maşinilor persoanelor fizice vor fi indexate doar cu inflaţia, estimată la 3,5%.
Nivelul de impozitare pentru persoanele juridice se menţine la nivelul acestui an.
Creşteri importante sunt propuse în tarifele percepute pentru ocuparea parcărilor de pe asfalt. De anul viitor, abonamentul lunar care permite staţionarea pe toate străzile oraşului va costa 70 de lei, faţă de 60 lei cât e azi. Acest tip de abonament, unul dintre cele mai vândute produse la ghişeele Serviciului Parcări, a înregistrat o evoluţie interesantă. În 2013, pentru 40 lei, orădenii primeau abonament pe o strădă. Anul acesta, produsul din 2013 s-a anulat – de 60 de lei primesc acces pe toate străzile, fie că au nevoie ori nu.
În schimb, taxele în parkingul etajat, sunt propuse pentru scăderi spectaculoase, unele de peste 50%. După ce au investit milioanede euro în structura de beton, edilii s-au trezit că afacerea merge prost, motiv pentru care o vând ceva mai atractiv.
O altă noutate, în fond o revenire cu picioarele pe pământ, ţine de ajustarea tarifelor de ocupare a domeniului public. De la 50 lei/zi/mp, se propune diferenţierea taxei în funcţie de zilele din săptămână şi activitatea prestată.
Inflaţia, estimată la plus 3,5% este indicele de creştere aproape generalizat în tabloul fiscalităţii locale orădene. Acesta se aplică principalelor categorii de impozite şi taxe aferente persoanelor fizice: pe clădiri, terenuri şi maşini.
Cele mai importante creşteri, care interesează o categorie foarte vastă de orădeni, se referă la taxele de parcare pe domeniul public.
Parcare mai scumpă
După ce aproape jumătate de an au stat cu construcţia din strada Tribunalului aproape goală, edilii iau măsuri pentru a o face atractivă: ieftinesc abonamentele în parcarea etajată în timp ce le scumpesc pe celelalte.
Astfel, abonamentul de parcare va creşte de la 60 lei/lună la 70 lei, cel pe trei luni se scumpeşte cu 10 lei, ajungând la 170 lei, cel pe şase luni va fi 325 lei (plus 25 lei) iar cel pe un an va ajunge la 650 lei, un plus de 50 lei.
Abonamentele pentru riverani înregistează o creştere şi mai mare: plus 17,65% cele pe o lună (de la 17 la 20 lei), plus 5,55% cele pe 6 luni (de la 90 la 95 lei) şi plus 5,88% cele pe un an (de la 170 la 180 lei).
În parking, tarifele scad şi cu 53%, astfel: 65 lei/lună (de la 90 lei), 185 lei/3 luni (de la 250 lei), 370 lei (de la 500 lei) şi 650 lei/an (de la 1.000 lei). Proiectul conţine şi o ofertă: o lună de parcare în parking şi pe asfalt, pe locurile albe, la 90 de lei. Se propune şi scăderea tarifelor pentru riveranii parkingului la 40 lei/lună, 120 lei/3 luni, 240lei/6 luni şi 480 lei/an.
Înapoi în realitate
Scăderi semnificative sunt propuse la taxele de ocupare a domeniului public. Impactul direct al acestora asupra cetăţeanului este, totuşi, redus. Astfel, cifra fantezistă de 50 lei/mp/zi pe domeniul public va fi ajustată. Executivul propune diferenţierea în funcţie de momentul săptămânii şi activitatea prestată: în intervalul luni – joi, aceasta va varia între 5 lei/mp/zi şi 10 lei/mp/zi şi de vineri până duminică, între 15 lei/mp/zi şi 50 lei/mp/zi.
Proiectul de taxe şi impozite pe 2015 va fi postat pe site-ul Primăriei azi şi, înainte de a intra în plenul Consiliului local, va fi suspus unei dezbateri publice.
Fiscalitatea anului viitor se situează în limitele predictibilităţii, apreciază viceprimarul Ovidiu Mureşan. Rămâne de văzut dacă termenul are acelaşi sens pentru edil ca şi pentru orădeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!