În străinătate, spune viceprimarul Ioan Hasas, o astfel de recunoaștere, dincolo de distincție, e însoțită de o sumă importantă de bani, iar cei care se bucură de o astfel de recunoaștere primesc o rentă viageră pe viață. La Vadu Crișului, Petru Hasas a primit diploma în aplauzele asistenței care s-a ridicat în picioare. 1.000 de lei i-au fost oferiți de CL Vadu Crișului.
[eadvert]
Spre decepția autorităților din Vadu Crișului, diploma i-a fost trimisă meșterului olar prin poștă, cu toate că initial, se spunea că îi va fi înmânată într-un cadru festiv, la București. Pentru a marca momentul așa cum se cuvine, autoritățile i-au înmânat diploma de Tezaur Uman Viu lui Petru Hasas vineri seara, în cadrul ședinței de Consiliu Local.
“Sunt puține meșteșuguri care mai supraviețuiesc, anacronice cu vremurile, sau ca expresii ale postmodernismului. Și mai puține sunt meștesugurile noastre populare în care filonul tradițional se manifestă cu vigoarea și prospețimea pe care le relevă domeniul ceramicii. Situat la cumpăna dintre meștesug și artă, olăritul – această ocupație prin care, din cele mai vechi timpuri, pământul, apa și focul au prins suflet în mâna țăranului român – se bucură și astăzi de o largă prețuire.
Olăritul reprezintă o îndeletnicire pe care noi, cei din Vadu Crișului, o moștenim din adâncul timpurilor, de la îndepărtații noștri strămoși din neolitic, dar totodată a fost și este una dintre cele mai propice modalități de materializare a însușirilor artistice. Familia Hasas face parte din generațiile de artizani în care pasiunea pentru modelarea lutului a fost transmisă din generaţie în generaţie, iar fiecare obiect ieşit din mâinile lor este o operă de artă unicat. Aparent simplu, dar foarte complex, olăritul constituia una din ocupatiile de bază în satul Vadu Crișului. Frumusețea vaselor obținute și utilitatea acestora compensează, de cele mai multe ori, truda și migala cu care acestea sunt confecționate. Astăzi, doar o singură roată se mai învârte în satul unde, prin anii 1930, peste 200 de familii trăiau din această meserie”, explică viceprimarul Ioan Hasas.
“Acordarea titlului de Tezaur Uman Viu a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor de elemente de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.
Titlul de Tezaur Uman Viu este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial. În luna septembrie a anului trecut, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a oferit acest titlu pentru 12 români, printre care doi bihoreni: olarul Hasas Petru din Vadu Crisului și domnul Cornel Salvator Palladi”, a spus primarul de Vadu Crișului, Dorel Cosma. Acesta, alături de Ioan Hasas, a făcut recomandarea pentru Petru Hasas la Ministerul Culturii. Petru Hasas provine din a cincea generație de olari. De-a lungul timpului, Petru Hasas, acum în vârstă de 67 de ani, a preluat pasiunea părinţilor săi şi a dus-o mai departe, realizând cu mâinile sale dibace căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, tot pe „reţeta” tradiţională. Olăritul, un meşteşug pe care Petru Hasas îl practică din suflet, vrea să rămână veşnic. Pământul prinde viaţă în mâinile sale. Sunt considerații cuprinse în recomandare. „Calitatea și varietatea vaselor realizate de Hasas Petru păstrează întru totul linia tradițională. Tipurile de vase modelate sunt cele folosite în mod curent de secole în lumea satului din zona noastră, de la blide, castroane, strecurătoare și oale pentru gătitul sau servitul mâncării, până la ulcioare, cănți și canceuri folosite pentru păstrarea sau transportul unor lichide. Având în vedere toate aceste considerente, faptul că Vadu Crișului este singurul centru activ de ceramică albă din țara noastră, considerăm că Hasas Petru este cel mai reprezentativ practicant al olăritului din această localitate”, scrie în recomandarea semnată de dr. Ioan Doman – șef secție Etnografie, respectiv Ioana Gherghel – muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor.
Trimite articolul
XBravo! Sincere felicitari! Si asteptam inca un titlu de tezaur uman viu, pt alt fiu al comunei, nascut in 1969. Nu foloseste el toate 10 degetele, ci doar mijlociul mainii drepte. dar astea sunt detalii
200 de euro? atat merita un om care v-a facut atata reclama? in rest nu faceti nimic. n-aveti niciun program de sprijnire a culturii in comuna.
Pe bune?1000 de lei?
Si se mai si pozeaza ca si cum era un premiu de 100.000!
Bv penibilismului
Ce Rușine , ce Rușine ….un astfel de om a premiat cu 1000 Lei
Revoltător. Sant bani pe care un politician ii cheltuiește la restaurant intr-o zi
Acest om, pe care l-am vizitat si eu de multe ori cu grupuri de prieteni străini merita mult mai mult, chiar o renta viagera pe viața , asa cum se mai scria
„…au prins suflet în mâna țăranului român…”
Ho-ho-hooo! Mai ușor cu pianul pe scări! Asta se numește apRopriere culturală:
https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2022/02/elo-nemzeti-kincs-dijat-kapott-hasas-peter-revi-fazekas