În aceste zile, orădenii care au trecut prin Parcul „Nicolae Bălcescu”, locația primei părți a celei de-a XXVII-a ediții a Târgului Meșterilor Populari, l-au putut vedea pe Alexandru Rotar la lucru, prelucând sticla la flacără.
[eadvert]
Sticlăria pe care o face Alexandru Rotar se ridică la rang de artă și așa cum mărturisea, probabil că este singurul care mai produce așa ceva. Meșteșugul de sticlar prelucrător la flacără este o meserie transmisă de-a lungul a mai multor generații în familia Rotar, o meserie adusă de sașii și meseriașii din Boemia și Veneția prin anii 1600, atunci când „tranzactiile cu sticla erau plătite în aur”.
Însuși Alexandru Rotar spune că, pe lângă faptul că a învățat meserie de la tatăl său, a stat ani de-a rândul lângă un sas, pentru a fura meșteșugul. În atelierul său din Sâncraiu de Mureș, sticla ia forme dintre cele mai diverse: instrumente muzicale, căluți, candele, table de șah. Lucrările sale au trecere în străinătate, în țară vinde doar piese mai mici.
Tabla de șah la care a lucrat o lună și jumătate costă 3.000 de euro. Altă dată, a primit o cerere de mii de căluți de sticlă din Germania. Participanții la târg au putut achiziționa: ceramică, ouă încondeiate, podoabe, piese textile, port popular tradițional, obiecte din sticlă, os, plante medicinale, turtă dulce. Partea a doua a târgului are loc în weekend-ul viitor.
Trimite articolul
XRomania in 1600?!? Buna poanta… Chiar mai buna decat mitul continuitatii daco-romane…