Se apropie finalul celei de-a IV-a ediţii a festivalului. Vineri, a cincea zi a Festivalului de Teatru Scurt, este foarte încărcată. De la ora 17:00, la Sala Arcadia, se va juca spectacolul „Ich bin Ofelia”, după Gertrud Fussenegger (regia Sorin Militaru), Teatrul Municipal „George Bacovia”, Bacău.
„Ich bin Ofelia” este un one women show care urmăreşte povestea unei actriţe. Doamna N.N., ajunsă într-un cămin de bătrâni, deapănă amintiri. Cel mai strălucit rol al carierei sale a fost Ofelia, aşa că amintirile doamnei N.N. se derulează într-o tensionată şi fascinantă relaţionare cu Hamlet.
Portret de regizor
Al doilea spectacol din cadrul evenimentului „Portret de regizor”, dedicat lui Victor Ioan Frunză, va putea fi vizionat de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Este vorba de „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, cu actori ai Teatrului Metropolis, București. „A douăsprezecea noapte” de Wiliam Shakespeare, montat de Victor Ioan Frunză, are meritul de a fi în același timp o excelentă comedie de public, unde râzi în hohote minute în șir, la scene jucate impecabil, dar și o cercetare inteligentă, în centrul căreia se află omul (Monica Andronescu). O comedie a genurilor care s-a bucurat de aprecierea publicului şi criticilor deopotrivă. În Sala Studio Szigligeti, de la ora 19:00, se va juca spectacolul „Cazul” de Szíjártó Tímea-Aletta (regia Sardar Tagirovsky), Teatrul Szigligeti, Oradea. Spectacolul este supratitrat în limba română.
Piesa „Cazul” a primit premiul pentru debut la concursul de dramaturgie lansat de Teatrul „Szigligeti”, Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, respectiv Universitatea de Arte Târgu Mureș. Spectacolul este o producție dedicată tinerilor aflați la începutul carierei lor, dar care s-au remarcat deja prin activitățile lor artistice.
Piesa este o radiografie a societății contemporane, a unei comunități ajunse în pragul dezbinării, fiind lipsită de orice speranță.
La Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19:30, se va juca (cu publicul pe scenă) „Albastru.Galben.Roșu”, spectacol de Radu Macrinici, Teatrul Municipal, Baia Mare. Este un spectacol care dă la o parte bariera inhibiţiei în faţa a ceea ce a însemnat sistemul opresiv comunist în România. Un spectacol despre fumuseţile-clişeu ale patriei noastre, despre îngrădirea libertăţii şi vorbe şoptite, aşa cum sunt văzute prin ochii fetiţei Ela. De la ora 20:00, la Centrul pentru Promovarea Turismului se joacă „Die Legende vom heilligen Trinker”/ „Legenda sfântului bețiv” de Joseph Roth (regia Geirun Tino), Teatrul Pygmalion, Viena. Spectacolul este inspirat din nuvela cu acelaşi nume de Joseph Roth. Este o poveste tristă, cu miros de cafea cu rom. Beţivul nostru este un om de o onestitate incredibilă care, chiar dacă este surprinzător, ajunge să fie dator Sfintei Tereza. Spectacolul este supratitrat în limba română.
Pe scena mobilă din Piaţa Unirii, de la ora 21:00, se joacă „În inima nopții – Episodul Lear”, scenariul de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie (regia Gavriil Pinte), Teatrul Regina Maria, Oradea. „În inima nopții – Episodul Lear” se sprijină pe faptele/acțiunile sugerate de textul shakespearian, însă caută valenţe mai profunde şi pătrunde într-o zonă a imaginarului în care gesturile, jocul de culori, vibraţia şi apoi cuvântul, creează povestea. Spectacolul descoperă o lume care se îndepărtează de rațiune și dragoste, îmbrăţişează ura, violenţa şi exilul, pentru ca în cele din urmă să caute, la capătul nopții, drumul spre lumină.
Ultima zi de FITO
Sâmbătă, 1 octombrie, în cea de-a şasea şi ultima zi a Festivalului de Teatru Scurt, sunteţi invitaţi la cinci spectacole. Primul este la Sala Arcadia, de la ora 17:00. „Agamemnon”, după Rodrigo Garcia (regia Andrei Măjeri), este jucat de actorii Teatrului Naţional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.
Comedia „Agamemnon” face o radiografie critică omului contemporan și are intensitatea unei curse de Formula 1: cei trei eroi aleargă haotic printre raioanele de la supermarket, unde se luptă să nu piardă controlul asupra propriei lor vieți. Personajele uită să fie și se concentrează pe a avea (…). Obsedați să povestească, aceste creiere spălate, acești oameni robotizați ating totuși numeroase adevăruri umane în dicteul lor automat, denunțând ororile lumii noastre (Andrei Măjeri). La Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19:00, se va juca un alt spectacol în regia lui Bobi Pricop, „Iluzii”, după Ivan Vîrîpaev, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova (spectacol cu publicul pe scenă).
„Iluzii” vorbește despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenței lor. Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, despre adevăruri și minciuni, despre iluzii, dorințe nemărturisite și vise netrăite sau frânte. Turnat sub forma unei succesiuni de monologuri, spectacolul se ține într-un spațiu deschis, în care culisele nu există, personajele pornesc a se dezvălui într-o călătorie despre iluzia vieții. În Sala Mare a Teatrului Regina Maria, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Nastasia – Poveste de Cartier”, după George Mihail Zamfirescu, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul „I.D. Sârbu”, Petroșani.
„Nastasia – Poveste de Cartier”, după „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu, este un spectacol în care „Victor Ioan Frunză a întocmit propriul său scenariu dramatic, a rescris practic piesa, a concentrat-o, dar – și mai important – a contemporaneizat-o. […] Totul se petrece în lumea de azi şi totul ia forma nu a unei poveşti dintr-o mahala, ci a unei poveşti de cartier. Cartier de la marginea unei mari aşezări urbane, care poate fi foarte bine un cartier de la margine de lume. Dar şi de istorie.” (Mircea Morariu) „Iubeşti, plăteşti!”, în regia Denisei Vlad, este un spectacol care ne prezintă eternul triunghi conjugal: soțul, soția și amanta, într-un joc continuu de negocieri, pentru că de data aceasta totul se plătește. Se va juca de la ora 20:00, în Sala Studio Act.
Final
Spectacolul care va încheia Fito 2016 este „Leonce şi Lena”, de la ora 21:00, pe scena mobilă din Piaţa Unirii. Scenariul este semnat de Mihai Măniuțiu și Ada Milea, după Georg Büchner (regia Mihai Măniuțiu), Teatrul Regina Maria, Oradea. „Leonce şi Lena” este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Regina Maria. O comedie muzicală care a cucerit inimile orădenilor şi scene de festival, o comedie pe care teatrul v-o dăruieşte gratuit.
„Nastasia – Poveste de Cartier” FOTO: Adriana Grand
„Iluzii”, regia Bobi Pricop FOTO: TNC
„În inima nopții – Episodul Lear” FOTO: TRM
Citiți principiile noastre de moderare aici!