A trecut o săptămână din a şasa ediţie a Festivalului muzicii clasice „Simfoniile toamnei”, organizat de Filarmonica de Stat Oradea. În cea de a doua săptămână sunt programate trei concerte.
Luni, 19 noiembrie, de la ora 19, va avea loc un concert coral susţinut de Corul Filarmonicii din Oradea, dirijat de Lászlóffy Zsolt. În program vor fi lucrările:: J.S. Bach: – Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225 – Lobet den Herrn, alle Heiden BWV 230, la orgă: Rado Judit; Metz A.: Ave Maria; Gh. Dima: Heruvic din Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur; L. Comes: Milostiv fii nouă (Psalm 67); C. Rîpă: Codex Caioni 1. Dans valah; 2. Cântecul voievodesei Lupu; 3. Dans al cincilea în șase; Orbán Gy.: Ave Maria; Demény A.: Tatăl nostru ’95; Lászlóffy Zs.: Te Deum-fragment; V. Spătărelu: Ave Maria; O. Iloc: Vrednică eşti (Axion); Benczédi H.: Jubilate Deo; I. Odăgescu: Tatăl nostru.
Marţi, 20 noiembrie, de la ora 19, Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat Oradea, Camerata „Michael Haydn”, va susţine un concert cameral. Concert-maestru va fi Nagy Kálmán, solist Bálint János din Ungaria, la flaut. În program: J. S: Bach: Air, W. A. Mozart: Mica serenadă în Sol major, K.525 şi Antonio Vivaldi: Anotimpurile. Renumitul flautist Bálint János are peste 30 de CD-uri înregistrate în toată lumea. În concert se va interpreta „Anotimpurile” în varianta cu flaut solo în loc de vioară, în transcripţia lui Bálint János.
Concertul simfonic de joi, de la ora 19, îl are ca dirijor pe Josef Suilen din Olanda. Prima lucrare din program este uvertura „Carnavalul” de Antonin Dvořák (1841—1904). Programul descris de Dvořak se referă la un pelerin, care ajungând la amurg într-un oraş se trezeşte în vârtejul unui carnaval. A doua lucrarea interpretată va fi „Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor” de Max Bruch.
Lucrarea a fost terminată în anul 1866 şi interpretată în primă audiţie de Otto von Königslow în 24 aprilie 1866, sub bagheta lui Bruch. Compozitorul a revizuit concertul cu ajutorul violonistului Joseph Joachim, care ulterior a prezentat această variantă la Bremen în 5 ianuarie 1868, alături de dirijorul Karl Martin Rheinthaler. Solistul invitat al concertului de Max Bruch este violonistul Florin Ionescu-Galaţi.
În cea de-a doua jumătate a concertului se va asculta Simfonia nr. 36 „Linz” în Do major, K.425 de Wolfgang Amadeus Mozart, compusă în anul 1783. Mozart cu soția sa au făcut o călătorie la Salzburg, unde timp de o lună, Amadeus a dorit o reconciliere în familie, dar nici Constanze, nici tatăl său Leopold n-au făcut nici un pas pentru a atenua ostilitatea dintre ei, precizează Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii. Pe drumul de întoarcere la Viena, s-au oprit la Linz, unde Mozart avea o serie de concerte.
Acolo l-a ajuns vestea tristă că primul său copil, lăsat în grija unor rude, a murit. În această ambianţa sufletească a compus simfonia în do major. Ea a primit supranumele „Linz” după cel al oraşului unde a fost compusă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!