Parcuri, piste de biciclete, poduri, pasaje sau dotarea cu aparatură a spitalelor – toate fac obiectul unor proiecte depuse cu câteva zile înainte de închiderea apelului pe Mobilitate urbană sau sunt în pregătire, pentru a fi depuse ca rezerve.
Vineri, la ora 12:00, termenul-limită pentru depunerea proiectelor pe Axa 4 de mobilitate urbană s-a împlinit. Cu câteva zile înainte, Oradea a mai depus câteva proiecte în valoare de aproape 150 milioane de lei, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
„Noi mizăm pe faptul că de vreme ce sunt încă destul de multe orașe din România care nici acum, la ani buni după deschiderea perioadei de finanțare, nu au depus nici un proiect, vor rămâne fonduri disponibile și Guvernul va lua, dacă vrea să realizeze absorbție, proiectele care sunt depuse”, precizează Mălan.
A fost mutat, deci, pe bani de la UE proiectul de revitalizare urbană – etapa a doua, în cadrul căruia ar urma să fie amenajate noi parcuri în zona Ion Bogdan, Soarelui și pe strada Daliei din Cartierul Grigorescu. Valoarea totală a acestui proiect este de 21,7 milioane lei.
Al doilea proiect depus se referă la construirea și amenajarea unei rețele pentru pistele de biciclete, proiect din care practic fac parte următoarele cinci proiecte importante: construirea unui pod pietonal care va lega Parcul Brătianu de strada Averescu; realizarea unei legături de la strada Averescu până la poarta estică a Cetății Oradea; amenajarea unui culoar pietonal și ciclistic între strada Sovata și strada Tudor Vladimirescu (proiect care presupune construirea unui pod peste Crișul Repede, a unei pasarele peste Aleea Splaiul Crișanei, continuând în fața Colegiului „Mihai Viteazul”, prin curtea Colegiului „Traian Vuia”, până în strada Tudor Vladimirescu); crearea unui culoar pietonal și a bretelelor de ocolire pe dreapta la intersecția dintre centura orașului și DN79 și realizarea unei pasarele pietonale și ciclistice care pornește de pe malul Peței din zona străzii Traian Blajovici, peste centura orașului. Valoarea acestui proiect este de 58,8 milioane de lei.
Un al treilea proiect vizează achiziția a 40 de autobuze hibrid noi, în valoare de 1,66 milioane de lei fiecare.
La Centrul Oncologic
Un alt proiect pe care Municipalitatea urmează să-l depună luna aceasta se referă la dotarea Centrului Oncologic cu aparatură de înaltă performanță, inclusiv cu aparatură de ultimă generație privind depistarea și diagnosticarea diferitelor forme de cancer.
Acest proiect are o valoare de 10 milioane de euro.
„Fac precizarea că acestea sunt proiecte depuse mult peste sumele care au fost alocate orașului Oradea, sunt proiecte depuse în rezervă. Noi mizăm pe faptul că de vreme ce sunt încă destul de multe orașe din România care nici acum, la ani buni după deschiderea perioadei de finanțare, nu au depus niciun proiect, vor rămâne fonduri disponibile și Guvernul va lua, dacă vrea să realizeze absorbție, proiectele care sunt depuse”, a precizat vicele Mălan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!