În aceste zile folclorul românesc autentic s-a transformat într-o doină de jale, pentru că ne luăm rămas bun de la o Doamnă care a cântat şi ne-a încântat atât de frumos şi atât de mult: Florica Ungur. „Născută şi crescută într-un ţinut bogat în datini, Florica Ungur a ştiut să culeagă tot ce este frumos în folclor cu hărnicia unei albine. A fost dascăl nu doar la catedră, ci şi în împărăţia etnografiei, lăsând în urma sa un model greu de depăşit şi demn de urmat”, a spus protopopul Oradei, la slujba de înmormântare a marii cântăreţe .Sute de oameni au fost prezenţi sâmbătă, la Capela Haşaş a Cimitirului Municipal, pentru a o conduce pe ultimul drum pe Florica Ungur. Aceasta după ce, vineri orădenii au putut să-şi ia rămas bună de la artistă la Teatrul de Stat Oradea, acolo unde a fost expus sicriul ambasadoarei folclorului din Bihor.
Cei doi fraţi ai interpretei, Dorel şi Gheorghe Ungur, fiul acesteia, Alex şi interpreta Ioana Urs, pe care Florica Ungur a ajutat-o să se lanseze în carieră, au vegheat tot timpul la căpătâiul regretatei artiste. Interpreţi, ziarişti, profesori, foşti elevi, membrii Clubului „Black Eagle” Oradea şi prefectul Gavrilă Ghilea au depus buchete şi coroane de flori la sicriul Floricăi Ungur. Primarul Ilie Bolojan, scriitorii Miron Blaga şi Mircea Bradu, sculptorul Cornel Durgheu, fostul decan al Facultăţii de Arte cunoscuţii interpreţi de muzică populară: Leontin Ciucur,Viorica Flintaşu, Florica Bradu, Florica Zaha, Luminiţa Tomuţa-Baba, Radu Potoran, Marin Chelu, fosta secretară literară a Teatrului Elisabeta Pop, dar şi iubitorii de folclor Mihai Bar, Ioan Chivari, consacracţi ca şi lideri politici în Bihor. Un mesaj de condoleanţe pentru familia interpretei, dar şi pentru familia „mult mai largă, de suflet, a celor care au ascultat-o şi au admirat-o”, a fost transmis de episcopul Sofronie Drincec.
Cântec şi jale
Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost acela în care Viorica Flintaşu, prietenă a Floricăi Ungur a interpretat o piesă din repertoriul artistei şi a evocat personalitatea acesteia. Florica Ungur s-a născut pe 8 iunie 1939 în satul Fâşca.Liceul l-a făcut la Vadu Crişului, iar în 1962 a absolvit Facultatea de Litere, secţia de limbi clasice (latină – greacă veche) a Universităţii din Bucureşti, unde uriaşul său talent i-a fost descoperit de marele folclorist Mihai Pop.
În 1963 a fost repartizată ca profesoară de latină la Liceul de Filologie-Istorie din Oradea unde a activat chiar şi după pensionare (1996), la insistenţele Corpului Profesoral, conducerii şcolii, profesorilor şi elevilor.A înregistrat peste 150 de piese în 10 discuri şi casete editate de Electrecord.
Omagiu artistei
Oradea. În debutul spectacolului organizats âmbătă de artiştii orădeni în memoria victimelor de la Hiroshima s-a ţinut un moment de reculegere pentru marea dispărută : Florica Ungur. Soţii Iuliana şi Florian Chelu i-au adus un omagiu cântăreţei .„Azi e o zi tristă pentru că am condus pe ultimul drum o mare artistă şi cea mai importantă reprezentantă a Bihorului,, a spus Florian Chelu.
Şi printr-o tristă coincidenţă, vineri s-au împlinit patru ani de la dispariţia unui alt mare artist: Moţu Florian Piţiş. Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, Florian Chelu, dar şi trupa Ad-Hoc au cântat împreună o piesă în amintirea acestuia.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!