Comuna bihoreană campioană la vile, pensiuni şi hoteluri a acumulat în ultimii ani datorii de 110 miliarde de lei vechi la CAO şi la CET Oradea. Iar CET trebuie să ia credit bancar pentru combustibilul de iarnă. Ca atare, primarul Bolojan anunţă că va propune Consiliului Local sistarea energiei termice pentru Sânmartin. „Îmi pare rău pentru locuitorii Sânmartinului că au o administraţie nepreocupată de datoriile publice. Noi trebuie să protejăm interesele municipiului. E anormal ca orădenii să suporte un credit public fiindcă edilii din Sânmartin s-au obişnuit să nu-şi achite obligaţiile. S-a tărăgănat prea mult vânzarea Ştrandului Venus în contul datoriilor”, a spus miercuri primarul Oradiei.
Primarul Lucian Popuş se arată însă bucuros că doar „i-a trecut glonţul pe lângă ureche”. „Chiar mâine (azi – n.n.) vom semna la notar vânzarea Ştrandului Venus către SCT Felix. Din prima tranşă, de 114 miliarde, vom plăti datoriile faţă de Oradea”, asigură primarul Sânmartinului.
Situaţia dificilă de la CET Oradea şi tărăgănarea vânzării Ştrandului Venus l-a determinat pe primarul Ilie Bolojan să anunţe că va cere pe 29 octombrie avizul Consiliului Local (CL) Oradea pentru începerea procedurii de sistare definitivă a energiei termice pentru Sânmartin. „E nevoie de o procedură laborioasă pentru sistarea furnizării energiei termice pentru o localitate. Ar putea dura chiar şi trei ani. Dar situaţia de la CET Oradea nu ne mai permitem să tolerăm indiferenţa administraţiei din Sânmartin faţă de obligaţiile pe care le au. Oricum e nerentabil pentru CET să livreze Sânmartinului energie termică dată fiind lungimea reţelelor şi plafonarea preţului gigacaloriei. Iar domniile lor nu îşi achită nici măcar facturile. Întretimp, Oradea ia credite cu dobânzi pentru a susţine activitatea CET. Aşa nu mai putem continua”, a declarat Bolojan.
Întrebat dacă a tatonat Sânmartinul înainte de a lua această decizie definitivă, primarul Oradiei a răspuns: „Am discutat repetat pe această problemă cu Primăria Sânmartin şi s-a ţinut legătura permanent şi la nivel de regii fiindcă era clar în interesul CAO şi CET să-şi recupereze banii. Cert este că datoriile persistă iar soluţia cu vânzarea Ştrandului Venus s-a întins şi noi nu mai ştim ce se întâmplă”.
Informat asupra deciziei edilului-şef al Oradiei, omologul din Sânmartin, Lucian Popuş, ne-a declarat: „Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Dar vă asigur că mâine (azi – n.r.) voi semna cu directorul SCT Felix, Florian Serac, vânzarea Ştrandului Venus pentru 214 miliarde de lei vechi. Din prima tranşă, de 114 miliarde de lei vechi, ne vom plăti datoriile către Oradea. De fapt, ele sunt între 90 şi 100 de miliarde, restul sunt penalităţi”.
Nufărul, pe „geo”
Chiar dacă Sânmartinul îşi va onora „datoriile istorice”, va trebui să prezinte garanţii serioase pe viitor pentru a evita ruptura cu CET.
„Masterplanul Oradiei pentru energie termică nu prevede investiţii în Sânmartin. În schimb, vizăm trecerea cartierului Nufărul pe energie geo-termală şi suntem în discuţii avansate cu Transgex pe această direcţie. Cu atât mai nerentabil va fi să furnizăm energie termică până la Sânmartin. Altfel era situaţia când funcţiona unitatea CET de pe strada Ogorului. Acum însă transportul energiei de pe Borşului până în estul Oradiei e prea costisitor.”, a mai apreciat primarul Bolojan.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!