După această dată, riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Potrivit Angelei Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, „numărul locuințelor asigurate, fie prin polițe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintă acum aproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% prin polițele obligatorii PAD. Aceasta înseamnă că circa 5 milioane de locuințe sunt încă neasigurate”.
Conform dispozițiilor Legii nr.260/2008, proprietarii de locuințe au obligația să își asigure locuințele împotriva a trei riscuri de calamități naturale (cutremur, alunecări de teren şi inundaţii), așa cum sunt acestea definite de lege și de normele emise în aplicarea legii.
Proprietarii își pot îndeplini obligația de asigurare fie prin încheierea unei polițe obligatorii PAD, fie prin încheierea unei asigurări facultative, cu condiția ca aceasta să ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri menționate mai sus (polițele facultative fiind emise de alte societăți de asigurare decât societatea PAID).
„Dacă mă refer doar la asigurările facultative de locuințe trebuie remarcat faptul că acest segment s-a dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluția fiind stimulată evident de introducerea obligativității de asigurare împotriva riscurilor de calamități naturale”, a precizat Angela Toncescu.
Riscuri în plus
Este foarte important ca persoanele care optează pentru polița facultativă să se asigure că printre riscurile acoperite se regăsesc și cele trei prevăzute de lege, astfel încât să îndeplinească cerințele legale.
Majoritatea celor 13 societăţi de asigurare care încheie poliţe facultative oferă la preţul unui PAD, sau chiar mai mic, alte riscuri în plus drept bonus. Generali, de exemplu, cu 85,5 lei, oferă pe lângă cutremur, alunecări de teren şi inundaţii şi riscurile de incendiu, trăznet, explozie, căderea aparatelor de zbor, lovirea locuinţelor de către autovehicule, fum, gaze, vapori, demolare, evacuare, transport moloz, răspunderea faţă de terţi şi asigurarea conţinutului locuinţei până la 5% din suma asigurată.
BCR Asigurări acoperă mai multe riscuri suplimentare printr-o poliţă facultativă de 20 de euro pe an: avarii generate de grindină, şi ploaie torenţială sau boom sonic. Carpatica Asig încearcă să-şi atragă clienţii printr-o tombolă cu câştiguri în monede de aur pentru cei care îşi asigură locuinţa. Şi ofertele pot continua.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!