O mai veche problemă a oraşului, pe care executivul local şi-a propus s-o rezolve taman în ultima şedinţă a Consiliului local din acest mandat a creat rumoare şi vociferări, joi, în sala mare a Primăriei. Consilierii locali au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre referitor la siuaţia juridică a terenurilor din zona străzilor Caporal Muşat, Tileagdului, Leningradului şi Aleşdului, din Cartierul Tokai. Propunerea executivului predeve condiţiile de vânzare a terenurilor către cei care le folosesc, în caz că nu primesc gratuit suprafeţele respective de la Prefect.
Situaţie „istorică”
Proprietarii a zeci de locuinţe din zonă încearcă de zeci de ani să intre în proprietatea terenurilor de sub case gratuit, prin ordinul prefectului. Casele au fost construite în anii ‘60 fără acte dar, în timp, au intrat într-o oarecare formă de legalitate. Plătind chirii sau impozite. Oamenii reclamă că Primăria le-a tratat discreţionar cazurile, cauză din care s-a ajuns în situaţia ca unui proprietar de casă să i se atribuie gratis teren iar celuilalt să i se refuze acelaşi drept. Asta pentru că Prefectura, cea care atribuie gratis parcelele, nici n-a apucat să-şi arunce privirile peste hârtii, pentru că documentaţiile s-au împotmolit prin birourile Municipalităţii. „Problema noastră este că unele ajung la prefect şi altele nu. De ce nu le dă drumul Primăria la toate, să judece Prefectura?! De ce unora să le dea pe gratis teren şi altora să ni-l vândă. E un cartier de oameni necăjiţi şi săraci!”, susţine o orădeancă, proprietara unei case în zonă. Împreună cu alţi vecini, femeia s-a prezentat ieri la şedinţa de Consiliu local, doar ca spectator fără drept la microfon… „De-o viaţă umblăm să ne rezolvăm problema şi nu ne-ajută. Ne-au râs în faţă”, susţine un alt proprietar afectat de votul aleşilor.
Agaţă-n cifre
Proiectul de hotărâre propus de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) prevede vânzarea fără licitaţie a terenurilor în cauză, cu raport de evaluare pentru fiecare solicitare, cu plata în rate pe trei ani şi avans 20%.
Liberalul Dan Octavian a propus două modificări la acesta: AIO să dea drumul tuturor cererilor de teren spre Prefectură şi avansul să fie redus la 10%. Momentul a fost greşit ales pentru reduceri cu iz social-electoral. Colegii din UDMR, prin Huszar Istvan, au amendat imediat iniţiativa: „având în vedere că suntem în campanie electorală, să nu facem astfel de propuneri”. Ieşirea din impas părea să vină din partea primarului Ilie Bolojan, care a propus amânarea materialului până după alegeri sau votarea sa aşa cum a fost propus de AIO. Deşi chiar şi Dan Octavian a fost de acord cu asta, aleşii au votat materialul aşa cum a fost el propus de AIO. Asta spre nemulţumirea celor afectaţi, care n-au ezitat să arate obrazul aleşilor urbei…
Strada Arinului, consolidata si modernizata
Centrala termică mobila, tocata-n plen
Citiți principiile noastre de moderare aici!