După principiul românesc, conform căruia „tot mortul e de vină”, cadrele medicale au transmis miercuri un comunicat cu rezultatele provizorii în cazul micuţei de cinci ani care a decedat după ce a fost internată la secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.
Varianta oficială
Deşi duminică după-amiază dr. Georgeta Călinescu de la secţia de infecţioase şi managerul spitalului Octavian Cuc au susţinut că cei 11 orădeni care s-au prezentat la spital au forme nu foarte grave de toxinfecţie alimentară şi se pare fără salmonella, ieri, în comunicatul transmis de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, se menţionează situaţia invers, că de fapt ar fi fost vorba de un focar familial de toxinfecţie alimentară mai gravă şi că micuţa ar fi decedat fiindcă avea salmonella.
Potrivit comunicatului despre rezultatele anchetei privind „conduita medicală”, fetiţa, adusă de tatăl ei la Spitalul de copii sâmbătă dimineaţa, la ora 6:30, a primit diagnosticul de „Gastro-enterită acută, toxiinfecţie alimentară”, dar medicul care a preluat cazul „ar fi recomandat internarea pacientei în Spitalul Clinic Municipal pe secţia de profil digestiv”. Inspectorii sanitari spun că tatăl a cerut însă internarea la secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea şi că pacienta a fost dusă de la Spitalul de copii (Dr. Gavril Curteanu) la ora 8:30 cu „o stare generală alterată”.
Inspectorii spun că în momentul prezentării la secţia de infecţioase, micuţa „avea febră (38,2), frison, scaune diareice apoase, vărsătură lichidă de culoare gălbuie” şi că i s-a administrat „tratamentul igieno-dietetic şi tratamentul medicamentos specific şi rehidratarea perfuzabilă şi orală”. Inspectorii recunosc că starea generală a fetiţei s-a ameliorat apoi în următoarele 24 de ore dar că a doua zi după-amiază, la ora 17:00, micuţa avea „scaunele apoase şi dureri abdominale” persistente.
Fatalul
La ora 21:30 starea de sănătate a micuţei s-a agravat brusc, scriu în comunicat inspectorii sanitari, temperatura a crescut şi mai mult iar fetiţa avea stări de somnolenţă. Inspectorii sanitari nu detaliază tratamentul administrat ci precizează doar că „se completează medicaţia cu tratament intravenos specific acestei simptomatologii”. Mai mult, inspectorii nu mai menţionează ce s-a întâmplat între ora 21:30 şi ora 1:00, când s-a „decis transferul pacientei la secţia ATI a Spitalului Clinic Municipal Oradea”. În acest punct, inspectorii recunosc că la Spitalul de Copii fata era deja în comă, diagnosticul pediatrilor fiind: „Comă. Şoc endotoxinemic. Toxiinfecţie alimentară”. Medicii de aici o ventilează mecanic pe fetiţă, dar aceasta face în jurul orei 4:00 stop cardiac prin asistolie şi nu mai răspunde la manevrele de resuscitare timp de o oră. La ora 5:00, pediatrii declară decesul cu diagnosticul „Şoc endotoxinemic. Insuficienţă organică multiplă. Coagulare intravasculară diseminată. Coma gradul III. Toxiinfecţie alimentară”.
Ce zic că au făcut?
Inspectorii sanitari spun că de sâmbătă încă au început anchetă privind focarul familial de toxinfecţie alimentară preluând probe din alimentul suspect – prăjitură cremeş, preparată acasă – şi au informat Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Sănătăţii. Luni, zic inspectorii, au început să verifice „traseul medical al pacientei” în spitalele şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi au fost anunţate DSVSA Bihor, Ministerul Sănătăţii şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj-Napoca.
După trei zile în care au declarat că nu cred că e vorba de infecţie cu salmonella, inspectorii sanitari transmit că totuşi, „din analiza de laborator a prăjiturii cremeş a fost identificat agentul cauzal – Salmonella D.O”. Mai mult, inspectorii sanitari spun că examenul coprobacteriologic (materii fecale) a confirmat „deja” la trei pacienţi internaţi prezenţa Salmonella – printre care şi la minora decedată. Inspectorii nu au precizat însă că probele de scaun au stat până luni în spital, fără să fie examinate şi că abia luni, după decesul fetiţei, când spitalul a fost împânzit de rude, poliţişti, medici, probele de scaun au fost trimise la laborator (şi un set de probe a fost preluat din spital de părinţi, cu ajutorul unui avocat).
Autopsia însă nu a relevat nimic deosebit, după cum ne-a declarat marţi dr. Marius Pârcioagă, rezultatul oficial al autopsiei efectuată marţi fiind „Insuficienţă pluriorganică. Şoc endotoxinic. Toxinfecţie alimentară”.
Inspectorii sanitari transmit că urmează să se finalizeze zilele următoare ancheta epidemiologică şi ancheta medicală şi vor fi trase apoi concluziile.
Contactaţi de Jb., părinţii fetei au spus că pentru ei aceste rezultate provizorii nu reprezintă nimic şi cred cu tărie că dacă medicii de la Infecţioase şi-ar fi dat interesul mai mult, indiferent dacă fetiţa a avut salmonella sau nu şi dacă ar fi chemat mult mai repede Ambulanţa, unicul lor copil ar fi acum în viaţă.
Joi, Patricia va fi condusă pe ultimul drum de familia sfâşiată de durere.
O.Ş.
Update: A murit cu zile la spital?!
Fetiţă de cinci ani decedată inexplicabil la Secţia de Boli Inefcţioase a Spitalului TBC
Citiți principiile noastre de moderare aici!